Ambasada Rusije: Zabrane zastava neprihvatljiva politizacija sporta

MELBURN – Ambasada Rusije u Australiji ocenila je danas da je odluka o zabrani ruske i beloruske zastave na teniskom Australijan openu, još jedan primer neprihvatljive politizacije sporta.

Ruska ambasada u objavi na Telegramu navodi da je, „pored već postojeće diskriminacije ruskih tenisera politikom ‘neutralne zastave’, teniski savez Australije sada otišao još dalje i odlučio da zabrani navijačima da ih podržavaju“, prenosi list Izvestija.

Organizatori teniskog turnira Australijan open prethodno su zabranili ruske i beloruske zastave tokom takmičenja, nakon što su gledaoci uneli više od jedne na tribine prvog dana prvog ovogodišnjeg Gren slem turnira.

Razlog za takvu odluku je to što je tokom meča prvog kola između Ruskinje Kamile Rakimove i Ukrajinke Katerine Baindl, na tribinama istaknuta ruska zastava, nakon čega je protestovao ukrajinski ambasador u Australiji Vasil Mirošničenko, prenosi AP.

Politika australijskog teniskog saveza podrazumeva da je ruskim i beloruskim igračima dozvoljeno da se takmiče na turniru, ali samo kao „neutralnim“ sportistima, odnosno njihova nacionalnost nije navedena u zvaničnom rasporedu ili rezultatima, a zastave njihovih zemalja nisu prikazane ni na TV grafikama, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar