Austrija u potrazi za fudbalskim talentima stranog porekla

Fudbalski savez Austrije (OFB) nalazi se u stalnoj potrazi za mladim talentima migrantskog porekla, koji su suočeni sa teškom odlukom o igranju u austrijskom dresu zbog ponosa, vizija i želja da zaigraju za zemlju porekla, pišu danas mediji u Beču.

Austrijska reprezentacija nastupila je u Beogradu, u kvalifikacionoj utakmici za Svetsko prvenstvo, sa dva igrača srpskog porekla Markom Arnautovićem i Aleksandrom Dragovićem, kao i Zlatkom Junuzovićem rođenom u Srbiji, koji su se, pre više godina, odlučili „protiv“ zemlje predaka.

Međutim nije čest slučaj da takvi talenti obuku dres Austrije.

Tako je Sinan Bitići, koji je prošao sve mlade austrijske selekcije odlučio da zaigra za kosovsku reprezentaciju.

„To boli. Borio sam se za njega sve do kraja. Međutim njegova želja iz srca bila da zaigra za Kosovo, i to moramo prihvatiti“, kazao je sportski direktor OFB Vili Rutenštajner.

Takođe je i Mateo Kovačić, u Lincu rođeni dečak iz porodice koja je pobegla iz ratom zahvaćene Hrvatske, odlučio da okrene leđa OFB-u.

On je od detinjstva igao u LASK-u iz Linca, gde je prošao svu fudbalsku obuku, a u međuvremenu igra za Real iz Madrida, kao i hrvatsku reprezentaciju.

Fudbaler italijanskog Lacija, Moric Lajtner, sin Nemca i Austrijanke, najpre je igrao za selekciju Austrije ispod 17 godina, da bi se kasnije odlučio za nemačku omladinsku selekciju i ostao u DFB-u.

„Ukazivao sam mu da kod nas ima veće mogućnosti da bude pozvan u reprezentaciju nego u Nemačkoj. Međutim on se osećao više kao nemački državljanin i preuzeo rizik da tamo ne bude pozivan“, objasnio je Rutenštajner.

Da bi se talenti stranog porekla zadržali u selekcijama OFB-a je posebno važna njihova identifikacijom sa zemljom, kao i profesionalni rad sa omladinom saveza, ukazao je on.

Trenutno se OFB bori da kod sebe zadrži 14-ogodišnjeg talenta iz Obale Slonovače Tierna Baloa, koji je odrastao u Lincu, a koji je igrao u omladinskom pogonu Leverkuzena i potpisao predugovor sa Čelzijem.

Pošto se za njega zainteresovao nemački savez OFB je odmah reagovao i prošlog maja ga pozvao na dve utakmice selekcije ispod 16 godina.

Rutenštajner je potom nastavio da uverava Baloa da ostane u austrijskom dresu, pomažući ocu da dobije austrijsko državljanstvo.

„Sada je samo još važno da se porodica dobro oseća u Austriji i bude srećna“, kazao je on.

Flavius Daniliuc, 15-ogodišnjak rumunskog porekla, koji igra u omladinskom pogonu Bajerna, sastavni je deo reprezentacije ispod 16 godina i njega pokušava OFB da zadrži.

Migrantski talasi izazvali su u Evropi takmičenje između fudbalskih saveza za mladim talentima stranog porekla.

FIFA je na to reagovala raznim reformama pravila o mogućnostima za izgranje, a trenutno važi pravilo da igrač može da se odluči za jedan savez pre nego što napuni 21. godinu života, ako poseduje državljanstvo te zemlje.

Međutim svaki slučaj se pojedinačno proverava, a to je bio i slučaj Bitićija, koji je na utakmici Hrvatske protiv Kosova sedeo samo na klupi za rezervne igrače.

Rutenštajner kaže da bi bilo dobro uvesti jednu vrstu obeštećenja za talente koji promene nacionalni dres.

„Za jedan savez je bolno, kada, nakon dugogodišnjeg investiranja u jednog igrača, on odluči da igra za drugi savez“, rekao je austrijski strucnjak.

Novac, kako ističe, svakako nije uticao na odluke igrača za koju će reprezentaciju igrati, niti je OFB ikada nekome nudio pare, već se takve odluke donose više iz emotivnih razloga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Austrijska reprezentacijafudbalski talentistrano poreklo
Komentari (0)
Dodaj komentar