Beker: Znam šta se događa sa Novakom ali…

Boris Beker dve nedelje po okončanju završnog turnira sezone u Londonu i dalje razmišlja o igri Novaka Đokovića u finalu protiv Endija Mareja. Tvrdi da je to možda bila i najlošija partija srpskog igrača.

„Još uvek analiziram taj meč. Novak je u polufinalu protiv Keija Nišikorija igrao baš kao i u prvih šest meseci 2016. godine. Tako dobro može da igra kada je sve na svom mestu. A onda je u finalu odigrao očajno. Nisam mogao da verujem kako je loše odigrao protiv Endija Mareja, s obzirom na sve okolnosti. To je, verovatno, bio njegov najgori meč od kada sam u njegovom stručnom štabu“, rekao je u intervjuu za „Dejli mejl“ Boris Beker.

Nemac je trener Novaka Đokovića postao u decembru 2013. Nakon velikog pada u igri srpskog tenisera posle osvajanja Rolan Garosa i gubitka prvog mesta na ATP listi, sve glasnije se priča o prekidu njihove saradnje.

„Ja sam zaista uživao u poslednje tri godine, bilo je sjajno. Bio sam u svom elementu i tako će biti i u budućnosti. Nema kajanja, to je bila neverovatna vožnja. Kada je reč o našoj saradnji, mogu da vam kažem da smo u procesu pregovora, ali i ništa više od toga. Ne mogu da kažem ni da ćemo nastaviti saradnju, ali ni da nećemo“, rekao je Beker, uz konstataciju da je u godini na izmaku bilo veoma zanimljivo, izazovno i „nikada dosadno“.

Navodno, Beker je posle završnog mastersa sezone postavio Đokoviću ultimatum da se opredeli za njega ili Imaza, jer „u paketu“ ne idu.

„Vidite, ja sam unutra, znam sve šta se događa, ali ne mogu da kažem. Volim svog igrača, uvek ću ga štititi, tako da nikada neću reći ništa o tome. U ovom slučaju pozivam se na čuveni peti amandman“, rekao je Nemac, koji pre priključivanju Novakovom stručnom štabu nikada nije radio kao trener.

Beker je analizirao Đokovićev učinak u 2016. godini.

„U prvoj polovini godine ostvario je neverovatan uspeh i završio je taj period ostvarenjem životnog sna, osvajanjem Rolan Garosa. Ipak, već na turnirima u Madridu i Rimu, koji su prethodili grend slemu u Francuskoj osetilo se prisustvo novog igrača ‘u gradu’ – Endija Mareja“.

Posle jedinog grend slema koji mu je nedostajao u kolekciji, Đoković je „pao“.

„Morate da razumete sportistu koji se posle mnogo pobeda u nizu i, bukvalno, osvajanja svega, umori iz bilo kog razloga. Baš to se dogodilo Novaku posle Rolan Garosa. Imao je pravo da malo odmori, bavi se drugim stvarima, provede više vremena sa svojom porodicom. Ljudi zaboravljaju da je jedini način da postigneš uspeh i budeš najbolji to da moraš da budeš sebičan, okrenut samo sebi i tako godinama ako želih uspeh, a onda shvatiš da si usamljen i izolovan“.

Beker razume odluku Đokovića.

„Dominantan igrač sebi može da dozvoli da napravi predah, pauzu. Imate i druge primere. Bjern Borg je sa 26 završio karijeru, Andre Agasi je pravio mnogo dužih pauza tokom karijere, ja takođe. Pogledajte Tajgera Vudsa, ili Lea Mesija posle Svetskog prvenstva pre dve godine. To je normalna stvar za vrhunske sportiste“.

Posle Rolan Garosa „kola su krenula nizbrdo“.

„Posle osvajanja titule u Parizu sve se promenilo. U narednih šest meseci imali smo sasvim drugačiju vrstu posla, zbog povrede i drugih stvari. Ruke su nam bile pomalo vezane. Nismo mogli da radimo onako smo navikli, a Novakovim plasmanom u finale US Opena mislili smo da smo spasili godinu. Bio je povređen, ali mu se posrećilo na žrebu, pa je drugu nedelju odigrao onako ume. Ulazak u finale bio je neverovatn uspeh, s obzirom na to da smo znali kroz šta smo sve prošli“.

Beker smatra, sa njim ili bez, da će Đoković ponovo igrati sjajno.

„Gubitak titule u Njujorku i prvog mesta na ATP listi u kratkom vremenskog periodu nakon dugog uspešnog niza sigurno je bilo bolno za Novaka, ali to može biti i dobro u drugu ruku za njega da krene žestoko da trenira i bude posvećeniji“, smatra Beker.

„Ne tvrdim da će Đoković opet pobeđivati superiorno i osvajati sve, ali da će biti daleko koncentrisaniji i više posvećen tenisu nego u prethodnih šest meseci – to sam apsolutno uveren“, rekao je Boris Beker.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Boris Bekernovak djokovic
Komentari (0)
Dodaj komentar