Britni Grajner osudjena na devet godina zatvora

Američka košarkašica Britni Grajner osudjena je danas pred sudom u Himkiju na devet godina zatvora zbog posedovanja i krijumčarenja droge.

„Sud je optuženu proglasio krivom za nezakonito posedovanje i promet značajne količine droge“, rekla je sudija Ana Sotnikova, preneo je Frans Pres.

Sudija je navela da su optužbe za posedovanje i šverc droge dokazane na sudjenju, kao i da će vreme koje je Grajner provela u pritvoru biti uračunato u kaznu.

Rusko tužilaštvo je ranije danas tražilo zatvorsku kaznu od devet i po godina, dok je odbrana tražila oslobadjanje.

Njen pravni tim saopštio je da će se žaliti na presudu navodeći da je sud odbacio priložene dokaze, kao i činjenicu da je Grajner prihvatila krivicu.

„Presuda je apsolutno suluda. Naravno da ćemo se žaliti“, naveli su njeni advokati ubrzo nakon izricanja presude.

Grajner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara sa vajp ketridžima koji sadrže ulje hašiša u njenom prtljagu, samo nekoliko dana pre ruske invazije na Ukrajinu.

Ova 31-godišnja košarkašica je tokom sudjenja priznala krivicu, ali je istakla da nije imala nameru da počini krivično delo.

Advokati dvostruke olimpijske šampionke su tokom sudjenja ponovili njenu tvrdnju da nije imala zločinačke namere i da je ulje kanabisa dospelo u torbu jer se na brzinu pakovala.

Tokom sudjenja njeni lekari su, takodje, svedočili da joj je kanabis prepisan kao lek. U Rusiji je takvo lečenje zabranjeno.

Pažnja se sada, kako piše agencija AP, usmerava na mogućnost razmene zatvorenika koju je američki državni sekretar Entoni Blinken predložio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Blinken je tražio da Rusija prihvati ponudu Vašingtona za oslobadjanje Grajner i bivšeg marinca Pola Vilana, osudjenog za špijunažu.

Šef američke diplomatije nije naveo šta je Lavrov odgovorio na ono što je Blinken u sredu nazvao „značajnom ponudom“ Rusiji za oslobadjanje američkih državljana.

Osobe upoznate sa američkom ponudom navode da ona podrazumeva razmenu Grajner i Vilana za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, osudjenog u SAD, navodi Asošiejted pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar