„Crno-beli” protiv „ubice favorita”

Fudbaleri Partizana su veliki favoriti u današnjem finalu Kupa Srbije protiv Javora u Gornjem Milanovcu (19h), u kojem će igrati za svoj 13. trofej u ovom takmičenju i obezbeđivanje izlaska na evropsku scenu i pre preostala dva kola Superlige.

Javor je na putu do finala eliminisao tri favorita Čukarički, Vojvodinu i Borac, što svakako nešto znači za pokušaj Ivanjičana da slave u svom prvom učešću u završnoj predstavi. Ako ništa drugo, meč za trofej mogu da učine puno interesantnijim nego što se očekuje da bude kada se sastaju „crno-beli” i desetoplasirana ekipa prvenstva.

Kada je reč o atraktivnosti finala Kupa, zbilja je neobično da već 15 godina nije donelo okršaj Partizana i Zvezde, koji su i iz tabora Javora pred današnji meč okarakterisali kao jedini veći u našem fudbalu od susreta za pehar masovnijeg takmičenja. Poslednji „večiti” derbi u finalu Kupa, 9. maja 2001. na stadionu „crveno-belih”, pripao je Partizanu sa 1:0, zahvaljujući golu sadašnjeg kapitena Saše Ilića, za kojeg je to jedan od najdražih mečeva u crno-belom dresu (u njemu osvojio tri Kupa).

Na putu „crno-belih” do njihovih 12 trofeja u Kupu, čak deset puta bila je Crvena zvezda. U finalu su je potukli četiri puta, a po tri u polufinalu i četvrtfinalu. „Crveno-bele” su morali da savladaju u svih pet izdanja Kupa koje su završili pobednički u SFR Jugoslaviji.

Zvezda nije bila među preprekama 1998. i 2009. Ipak, u prvom slučaju je rival u finalu bio šampionski Obilić. Za put do trofeja pre sedam godina se može reći da je bio najlakši. Tada među protivnicima nije bila nijedna od ekipa iz gornje polovine prvenstvene tabele. U polufinalu je savladan najslabiji tim šampionata Banat, a u finalu drugoligaš Sevojno, koji je u polufinalu eliminisao Zvezdu. Ove sezone je najbolje kotirani suparnik bio Radnički iz Niša, ovog časa petoplasiran u Superligi.

Pored Zvezde (1952, 1954, 1992, 2001), Obilića i Sevojna, pred Partizanom su u finalu Kupa poklekli još Naša krila (1947), beogradski Radnički (1957), Velež (1989), Spartak (1994), Zemun (2008) i Vojvodina (2011).

Ovaj Kup je za Partizan značajniji nego onaj 2009. budući da je onda osvojio titulu. Ovoga puta bi osvajanjem tog trofeja dao malo svetliji ton jednoj od svojih najslabijih sezona na domaćoj sceni. U godinama u kojima je osvajao po značaju drugo nacionalno takmičenje, Partizan je u prvenstvu najčešće bio prvi, a najniže plasiran na šestom mestu (1952. i 1989.).

(Goran Kovačević, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

JavorKup SrbijePartizan
Komentari (0)
Dodaj komentar