De Minor pod istragom zbog kupovine lažnog kovid pasoša

Australijski teniser Aleks de Minor je medju osobama koje su pod istragom zbog kupovine lažnih kovid pasoša, rekli su danas izvori iz španske policije agenciji Frans pres.

Ti izvori su AFP-u potvrdili ime De Minora, dodajući da su i drugi sportisti i javne ličnosti na spisku mogućih kupaca ovih lažnih zdravstvenih propusnica.

De Minor je u januaru učestvovao na Australijan openu gde je vakcinacija protiv korona virusa bila obavezna, zbog čega je prvi teniser sveta Novak Djoković isključen sa turnira i deportovan iz zemlje.

Španska policija je ove nedelje završila drugu fazu istrage, pokrenute u januaru protiv španskog ogranka organizacije koja je obezbedjivala falsifikovane kovid pasoše i PCR testove putem aplikacija za razmenu poruka.

Istraga je utvrdila da su vodje ove grupe bile stacionare u Francuskoj, saopštila je policija.

Ukupno 11 osoba je uhapšeno zbog „falsifikovanja ili korišćenja falsifikata“, a još oko 2.200 ljudi je pod istragom da su na prevaru pribavili kovid propusnice.

Ova mreža je naplaćivala 50 evra za lažni PRC test, lažne kovid propusnice 200 evra, dok su bogatiji klijenti plaćali 1.000 evra za dokumente u kojima se navodi da su potpuno vakcinisani.

Plaćanja lažnih dokumenata su vršena kriptovalutama „preko računa otvorenih u trećim zemljama“.

Policijska istraga je još u toku, a završna faza biće usmerena na „hapšenje glavnih članova organizacije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar