Đoković: Ne jedem meso i ponosim se time (video)

Kada god Novak Đoković izgubi meč ili, po mišljenju nekih, ne pokaže svoj maksimum na terenu, glavni krivac bude uglavnom njegova ishrana.

Poznato je da se srpski teniser pre četiri i po godine odrekao mesa, kao i da se njegova ishrana uglavnom bazirana na namirnicama biljnog porekla. I sam Novak je svestan kritika zbog ishrane kao i sumnje da zbog toga neće moći da održava svoju formu na vrhunskom nivou.

– Ponosan sam što sam prestao da jedem meso, jer je to pre svega bila etička odluka i ne samo stvar ishrane. Iako su me mnogi kritikovali i sumnjali, uspeo sam – istakao je Novak Đoković na konferenciji za medije posle pobede nad Japancem Jošihitom Nišiokom.

– Prošao sam kroz brojne faze prilagođavanja na taj stil života, jer to nije samo ishrana. Tu postoje brojni etički razlozi i savest o tome šta se dešava u životinjskom svetu i način na koji se životinje uzgajaju i kolju – istakao je Đoković.

Osim toga, dodao je i da stočarstvo ima velikog uticaja na klimatske promene.

– Zbog svega toga, nije to samo pitanje promene ishrane, već načina života. To je nešto na šta sam ponosan. Nadam se da ću inspirisati druge ljude i sportiste i pokazati im da je moguće da se dobro oporavite i da imate snage sa ovakvom ishranom – naveo je srpski teniser.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novak djokovic
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • milovan

    E bas me zanimalo sta on nejede.Sto se mene tice,nemora nista.

  • Kladovski Vlah

    Ma pasce on opet po slanini i prsutu a sad neka ga malo na travi.

  • bambi

    Medjutim, zakoni u prirodi su malo tj. mnogo drugaciji. Npr. gepardi kada uhvate antilopu, ubiju je i pojedu. Pojedine zivotinje jedu druge bez ubijanja, tj. zive i tome slicno. Cela priroda funkcionise na takav nacin i to je jedini nacin da flora i fauna bude odrziva i da dobijamo sve vise vrsta i biljnih i zivotinjskih koje su sve jace i otpornije i raznovrsnije. Prosto, na prirod ne treba gledati kao na razmazenu bebicu u narucju tatice i mamice vec kao surovu borbu za opstanak. Dva entiteta su narocito istaknuta u prirodi a to su lepota i surovost u isto vreme. Ljudski digestivni trakt je evoluirao milenijumima i prilagodjen je za raznovrsnu hranu i to u odnosu 70% biljnog i oko 30% zivotinjskog porekla. E sada covek moze samog sebe natera da radi bilo sta. Npr. da visi sa bandere, da se kupa u blatu, da ne jede zivotinjske namirnice, da cupa dlake mackama, da se ceslja sa autogenim apartom za zavarivanje ali i da bude seksualno nastran ili zatucan nekim religijskim pravcem i tome slicno. Dakle jedno je sta je sustina i sta je pravilo i zakon u prirodi a drugo je slobodna volja svakog coveka da radi sta hoce i da snosi posledice za svoje dela.