Đoković progovorio o svom strogom režimu ishrane i otkrio kako započinje svaki dan

Nakon što je osvojio ovogodišnji Vimbldon, vrhunska forma Novaka Đokovića ponovo je zaintrigirala javnost. Ako se nadate da teniser zna neki trik, moramo vas razočarati. Đoković nije došao do vrhunskih rezultata nakupljajući zalihe prerađene hrane. Zapravo, njegova ishrana mogla bi se opisati kao neverovatno zdrava.

@grahambensinger

Serbian tennis star Novak Djokovic talks about the diet that fuels his game. #novakdjokovic #tennis #diet #food #health #serbia

♬ original sound – Graham Bensinger

“Dan počinjem toplom vodom s limunom kako bih pomogao svom telu u procesu detoksikacije”, rekao je Đoković novinaru Grejemu Besindžeru.

“A onda popijem sok od celera na prazan želudac”, dodao je.

Ako kafu ili sok od narandže zamenite vodom, činite dobro svom struku. Dodavanje kriške limuna takođe nije naodmet jer kiselina u limunu godi probavi tako što pomaže u razgradnji hrane.

Jede i superhranu koja je nezaobilazna na jelovniku najboljih fudbalera sveta

Đoković potom bira zeleni smoothie bogat hranjivim materijama i sve popularnijom superhranom – algama. Ona se može jesti pre i nakon treninga, a obezbeđuje sedam puta više proteina nego meso, povrće ili riba. Redovno se nalazi na jelovniku Lionela Mesija, Kristijana Ronalda i Karima Benzeme.

“U prvom delu dana jedem puno voća”, ističe Đoković, koji preferira i salate.

“Ne volim hranu koja zahteva puno energije da bi se probavila. Naročito u prvom delu dana jer tada mi je potrebna energiju za trening”, pojašnjava.

Zato su na njegovom meniju lagane namirnice. Bira žitarice, kinou, divlji pirinač i slatki krompir. To ne znači da izbegava običan krompir, ali ključno je kako ga jede. Uvek je kuvan, a nikada pržen ili uz dodatak maslaca ili sira.

Bio je vegan, danas je vegetarijanac

Kako bi se rešio alergija i poradio na zdravlju, Đoković je 2010. počeo da menja ishranu. Odrekao se glutena, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i konzumaciju crvenog mesa. Priznao je da je to bio izazovan period, ali bio je odlučan u namjeri da poboljša svoje zdravstveno stanje. Danas uživa u biljnoj ishrani, ali nije vegan, već vegetarijanac. Ishrana lišena životinjskih proizvoda može biti zdrav izbor za neke jer su biljke bogate vlaknima, jačaju imunitet i smanjuju upale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishrananovak djokovic
Komentari (0)
Dodaj komentar