FIFA pokrenula postupke protiv Bekenbauera i Nirsbaha

Etički komitet Svetske fudbalske federacije (Fifa) pokrenuo je danas postupak protiv Franca Bekenbauera i bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Nemačke Volfganga Nirsbaha zbog navodne korupcije prilikom dodele organizacije Svetskog prvenstva 2006. godine Nemačkoj.

Tužioci su pokrenuli istragu zbog sve veće sumnje u javnosti da je prilikom dodele organizacije Svetskog prvenstva Nemačkoj 2000. godine bilo korupcije.

Bekenbauer, koji je u to vreme bio na čelu organizacionog komiteta šampionata, član Izvršnog odbora Fife Volgang Nirsbah i drugi nemački zvaničnici su pre tri nedelje označeni kao glavni osmunjičeni u izveštaju jedne advokatske firme koja je radi po nalogu Fudbalskog saveza Nemačke.

U saopštenju Etičkog komiteta Fife navodi se da je protiv Nirsbaha i još jednog zvaničnika pokrenuta istragu zbog „mogućeg lažnog izveštaja“ u podnošenju kandidature i sukoba interesa.

Nemački nedeljnik Špigl objavio je u oktobru prošle godine da je Organizacioni odbor kandidature Nemačke za domaćina Mundijala 2006. godine, na čijem čelu je bio Bekenbauer, osnovao crni fond od 6,7 miliona evra, a da je tu sumu obezbedio bivši direktor Adidasa Robert Luis-Drajfus.

Kako je naveo nedeljnik, novac je isplaćen pre nego što je Fifa donela odluku o domaćinu Mundijala, da bi se obezbedili glasovi četvorice azijskih delegata od ukupno 24 člana Izvršnog komiteta Fife.

Fifa je 6. jula 2000. godine dodelila domaćinstvo Svetskog prvenstva Nemačkoj. Azijski delegati su se priključili evropskim u glasanju za Nemačku, koja je sa 12:11 pobedila Južnu Afriku, pošto se Čarls Dempsi sa Novog Zelanda uzdržao od glasanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar