Gurović, Jović i Skorcanitis: Srbija u finalu EP

Srbija je do sada najviše pokazala na Evropskom prvenstvu u košarci i sigurno će igrati u finalu, ocenili su danas bivši reprezentativci Srbije i Grčke Milan Gurović i Stefan Jović, odnosno Sofoklis Skorcanitis na druženju s novinarima u Beogradu.

Sva trojica se slažu da bi Srbija trebalo da dođe do finala, ali se ne slažu s kim bi mogla da igra u poslednjem meču EP. Osvajač svetskog srebra prošle godine Jović ocenio je da tim izgleda i igra još bolje nego na Svetskom prvenstvu.

„Za razliku od prošle godine, ekipa mi ove godine deluje još uigranije. Prošle godine smo prvi put videli neke Saletove (selektora Aleksandra Đorđevića) ideje, a sada sve to deluje čvršće i sigurnije“, rekao je Jović novinarima u Beogradu.

Srbija će u osmini finala igrati protiv Finske, koja je jedno od iznenađenja ovog šampionata, a Gurović, koji danas radi kao trener, pozvao je na oprez.

„Ne treba potcenjivati takve ekipe. Sigurno po rejtingu nisu u svetskom vrhu, ali danas svi igraju košarku i ne treba je potcenjivati. Videli smo i kako Češka dobro igra. Što se tiče kostura, mislim da prolazimo Finsku, a onda igramo sa pobednikom meča Hrvatska i Češka. Ta utakmica je 50:50, pošto oba tima imaju svojih prednosti, ali mislim da mi pobeđujemo ko god da bude. Ne potcenjujem nikoga, ali mislim da smo kvalitetniji i da možemo da prođemo“, rekao je Gurović.

U drugom kraju žreba stvari nisu bile tako jasne za Jovića.

„Blagu prednost dajem Italijanima, jer imaju mnogo kvalitetnih igrača, ali Litvanija ima prednost zbog duže klupe. Ako (Marko) Belineli bude igrao kao protiv Španije i ako (Andrea) Barnjani i (Danilo) Galinari budu na nivou, onda Litvanci nemaju tu šta da traže. Videćemo“, rekao je Jović.

Protivnik Grčke u osmini finala biće Belgija, koja je prvi deo šampionata odigrala iznad očekivanja, ali Skorcanitis je rekao da veruje da njegova Grčka može da prođe.

„Španija je ranije bila tim s kojim smo uvek imali probleme. Prošle godine je bila moćna i popunjena na svim pozicijama. Ali, Grčka prvo treba da pobedi Belgiju. Kako se odvija ovo prvenstvo, mislim da Grčka ima sjajnu šansu da prođe i četvrtfinale i dođe do polufinala. Bilo bi sjajno da dođemo do finala. U svakom slučaju, svojim bivšim saigračima i prijateljima želim sve najbolje“, rekao je Skorcanitis.

Jović i Gurović su se složili da Francuska i Španija nisu do sada pokazali sve što znaju i da će znatno podići nivo igre. Obe te reprezentacije mogu da se sastanu sa Srbijom u eventualnom finalu. Niko od učesnika danas nije imao dilemu da Srbija može do finala.

„Srbija može do finala, a u finalu bih voleo Francusku, naravno. Nema lepšeg osećaja nego da pobediš domaćina“, rekao je Gurović uz osmeh.

Jović je takođe rekao da bi voleo Francusku.

„Bilo bi super da Grčka igra u finalu, a mislim da Srbija ima sjajnu šansu da dođe do finala. Inače, od svih me najviše oduševio (Nemanja) Bjelica. Sjajno je igrao na Svetskom prvenstvu prošle godine, a onda je imao fantastičnu sezonu u Evroligi i ovo sada je prirodan nastavak fantastične godine“, rekao je Skorcanitis.

Sva trojica su se složila da su Bjelica i Miloš Teodosić najbolji i najkreativniji tandem na šampionatu.

„To je najbolji kreativni dvojac na šampionatu. Oni se poigravaju, iako to deluje lako kada gledamo na televiziji. Pored njih, mislim da su Nikola Mirotić i Serhio Rodriges jako kreativan i dobar dvojac, iako nisu još pokazali sve šta znaju, ali su iza nas“, rekao je Gurović.

U druženje se telefonski uključio i novinar RTS-a Slobodan Šarenac, koji je dobio pitanje da li ovaj tim podseća na onaj koji je 2001. dominantno postao prvak Evrope.

„Mislim da je ovo još bolje nego 2001. Sada ima više kvalitetnih timova koji se bore za medalje. Tada niko nije imao nikakvu šansu da nam parira, a sada je drugačije. Meni sve ovo deluje još bolje nego prošle godine. Tim je čvršći, atletskiji i momci više deluju kao ekipa“, rekao je Šarenac.

O opštoj atmosferi zaluđenosti za košarkom govorio je i Skorcanitis.

„Naravno da osećam atmosferu i uzbuđenje. Košarka je jedna od najvećih atrakcija u Srbiji, koja voli ovaj sport. Naročito je to sada izraženo jer je Srbija pobednički izašla iz baš teške grupe. Osećam atmosferu i razumem je, sad jedva čekam da vidim kako će se odvijati do kraja“, rekao je Skorcanitis.Druženje je organizovala kladionica „Plenet Vin 365“ (PlanetWin365).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar