I u grčkoj Sepoliji proslavljena titula Baksa i Adetokunba

Najverniji navijači Janisa Adetokunba proslavili su rano jutros pobedu Milvokija u velikom finalu NBA lige u Sepoliji, gradu u blizi Atine u kojem je grčki košarkaš odrastao.

Manje od minuta pre kraja utakmice, vlasnik kafića Kivotos Janis Cakis je već postavljao plastične čaše pune šampanjca.

„Gotovo je. Niko sada ne može da preokrene ovu utakmicu“, rekao je Cakis.

Cakis vodi kafić u kojem je Adetokunbo uzimao sendvič i sok na putu na trening u Sepoliji, starom fabričkom gradu koji je dugo bio deo Atine.

Rano ujutru u sredu Cakis je otvorio kafić kako bi sa još desetak navijača ispratio šestu utakmicu finala NBA lige u kojem je Milvoki pobedio Finiks sa 105:98 i tako stigao do prve titule posle 50 godine.

Adetokunbo je utakmicu završio sa 50 poena, 14 skokova i pet blokada i proglašen je najkorisnijim igračem finalne serije.

„Ovo je Janisov trenutak. Zaslužio je i ponosni smo na njega“, rekao je Cakis delivši piće navijačima koji su se okupili u 4.00 ujutru kako bi gledali utakmicu.

Navijači u kafiću bili su smrknuti tokom prvog poluvremena dok je Finiks vodio, ali je ova mala grupa „oživela“ kako je Sunce počelo da izlazi u Grčkoj.

„Janis je ovoj generaciji vratio sportske uzore. On više nije Janis iz Sepolije, on je Janis celog sveta, nadahnuće mnogim ljudima“, rekao je Kirjakos Hager.

Dresovi i košarkaške lopte s autogramima zvezde Baksa izloženi su u ovom kafiću koji se nalazi samo nekoliko ulica od mesta gde su braća Adetokunbo odrastala sa roditeljima.

Cikas je rekao da Janis uvek svrati u kafić kada poseti Grčku, dodajući da ga slava nije promenila.

„Uvek je bio skroman i pristojan, nikad nije zaboravio odakle je počeo. Mnogo toga je bilo protiv njega. Bio je siromašan, imao je drugačiju boju kože od nas ostalih i uspeo je. Za sve su zaslužni on i njegova porodica. Verovao je u svoj san i ostvario ga je“, rekao je Cikas.

Po završetku utakmice oglasio se i grčki premijer Kirijakos Micotakis. On je na Tviteru napisao: „Neverovatni Janis. Grci slave“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar