Interpol suspendovao partnerstvo sa Fifom

Interpol je zamrzao svoje desetogodišnje, 20 miliona evra vredno partnerstvo sa Svetskom fudbalskom federacijom (Fifa) sve dok je glavno svetsko fudbalsko telo upleteno u – korupcionašku aferu.

Međunarodna policijska asocijacija sa centralom u francuskom gradu Lion saopštila je da će „zamrznuti finansijske doprinose iz Fifa“ koji se koriste za borbu protiv nameštanja rezultata mečeva.

Generalni sekretar Interpola Jirgen Stok (Juergen Stock) doneo je tu odluku „u svetlu tekućeg konteksta u vezi sa Fifom“.

„Svi spoljni partneri, bilo javni bilo privatni, moraju deliti fundamentalne vrednosti i principe naše organizacije“, naveo je Stok u saopštenju.

Interpol je prošle sedmice izdao globalno upozorenje u vezi sa dva bivša Fifina zvaničnika i četvoricom marketinških rukovodilaca te organizacije. Tih šest ljudi se u SAD suočava sa optužnicama za reketiranje i korupciju, a među njima je i bivši potpredsednik Fifa Džek Vorner.

Američko ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv 14 fudbalskih i marketinških zvaničnika u sklopu istrage o korupciji unutar Fifa.

Još četiri čoveka su priznala krivicu a očekuju se nove optužnice.

Fifa je u maju 2011. godine pristala da finansira desetogodišnji program za borbu protiv nameštanja fudbalskih mečeva. Centar programa je u interpolovoj bazi u Singapuru.

Kada je sporazum potpisan u sedištu Fifa u Cirihu – tri meseca pred izbore za predsednika Fifa – izbor vremena potpisivanja je kritikovan kao marketinška poluga predsednika Fifa Sepa Blatera da ponovo dođe na taj položaj.

Sporazum sadrži klauzulu da Fifa mora biti „kompatibilna sa principima, ciljevima i aktivnostima Interpola“, saopštila je danas policijska organizacija.

Blater je nedavno podneo ostavku na mesto predsednika, usled istrage o korupcionaškim mahinacijama u Fifa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fifaInterpol
Komentari (0)
Dodaj komentar