Italija posle penala savladala Španiju za plasman u finale Evropskog prvenstva

Fudbalska reprezentacija Italije plasirala se u finale Evropskog prvenstva pošto je večeras u Londonu savladala Španiju nakon boljeg izvodjenja jedanaesteraca sa 4:2, dok je posle regularnog dela i produžetaka bilo 1:1.

Italija je povela golom Federika Kjeze u 60. minutu, a dvadeset minuta kasnije gol za Španiju postigao je Alvaro Morata. Utakmica je završena nerešeno 1:1, a pošto promene rezultata nije bilo ni nakon produžetaka, izvodjeni su jedanaesterci.

U prvoj seriji udarac Manuela Lokatelija odbranio je španski golman Simon, dok je Olmo šutirao preko gola.

Prednost Italiji doneo je Andrea Beloti, a Djerar Moreno je zatim izjednačio. Bonuči i Tijago Alkantara bili su precizni u trećoj seriji, Federiko Bernardeski je bio precizan u četvrtoj, dok je Donaruma odbranio udarac Morati.

Gol za plasman u finale Evropskog prvenstva postigao je Žoržinjo u petoj penal seriji.

U prvom poluvremenu nije bilo mnogo prilika na obe strane, Italija je u trećem minutu preko Nikola Barele pogodila stativu, ali je zatim dosudjen ofsajd veznom igraču.

Španija je zapretila udarcem Ferana Toresa u 15. minutu sa dvadesetak metara, ali je njegov šut bio neprecizan i otišao je pored gola.

Dani Olmo je u 25. minutu iskoristio lošu reakciju italijanske odbrane, došao je do lopte u šesnaestercu, da bi njegov udarac odbranio golman Unaj Simon.

Najbolju priliku u prvom delu meča imala je Italija u 45. minutu, kada je nakon odlične pas igre sa Lorencom Insinjeom, Emerson iz blizine pogodio prečku.

U nastavku meča do gola je prva mogla Španija, Serhio Buskec je šutirao sa ivice šesnaesterca u 52. minutu, a njegov udarac otišao je preko gola.

Španija je nastavila sa napadima, iz kojih nije došla do ozbiljnije šanse, da bi u 60. minutu Italija iz kontre stigla do vodstva, nakon što je u šesnaestercu precizan udarac uputio Federiko Kjeza.

Pet minuta kasnije priliku za izjednačenje imao je Mikel Ojarsabal, ali nije uspeo da zahvati loptu glavom na centaršut Kokea.

Italija je do drugog gola mogla da dodje nakon asistencije Kjeze za Domenika Berardija u 68. minutu, ali je Berardijev šut odbranio Simon.

Alvaro Morata je u 80. minutu nakon asistencije Olma izašao sam pred golmana Italije Djanluidija Donarume i preciznim šutem je odveo Španiju u produžetke.

U prvom produžetku najbolju priliku za gol imao je Olmo (98. minut), čiji je šut iz slobodnog udarca odbranio Donaruma, a u nastavku akcije lopta je završila u gol autu.

Gol koji je u 110. minutu postigao Berardi poništen je zbog ofsajd pozicije, a u nastavku produžetka nije bilo većeg uzbudjenja, pa je pobednik odlučen nakon izvodjenja penala.

Italija je jedinu titulu prvaka Evrope osvojila 1968. godine.

U drugom polufinalu sutra će igrati Engleska i Danska, od 21.00 na Vembliju.

Finale je na programu u nedelju 11. jula, takodje na Vembliju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar