Jarno Truli

Jarno Truli (Jarno Trulli) rođen je 13. jula 1974. godine u Peskari. Zanimljivo je da je veoma dugo vozio u kartingu. Počeo je da vozi sa devet godina i u ovom sportu je ostao do svoje 21. godine. Imao je velike uspehe na mnogim trkama, a dva puta je čak bio svetski šampion u kartingu.

Godine 1995. njegov veliki prijatelj i dugogodišnji šef, Flavio Bijatore, pomaže mu da uđe u nemačku Formulu 3, u kojoj će voziti naredne dve sezone. U sezoni 1996/1997. osvaja šampionsku titulu u ovoj kategoriji.

Godine 1997. prelazi u Formulu 1, kada je opet, zahvaljujući Bijatoreu, dobio prednost nad Brazilcem Markešom. Njegova prva trka bila je za Veliku nagradu Australije, a vozio je za tim Minardija. Usred sezone prelazi u ekipu Prost, posle Velike nagrade Kanade, kada se povredio Olivijer Panis. U ovom timu ostao je i naredne dve sezone, ali bez većih uspeha.

Godine 2000. i 2001. vozi za ekipu Džordan, a potom prelazi u Reno, gde je vođa tima Bijatore. U ovom timu ima odličan status, a to se postepeno primećuje i u njegovim vožnjama. Mada mu kolega Baton još uvek beži za po nekoliko bodova, ne može se reći da Truli ne vozi dobro.

Njegov najveći uspeh u Formuli 1 je jedno prvo mesto, ali će 2003. godinu pamtiti i po svojoj stotoj trci u „najbržem cirkusu na svetu“.

Najveći deo slobodnog vremena provodi sa svojom porodicom u Peskari, koliko mu to zanimanje dozvoljava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar