Jos Verštapen

Jos Verštapen rođen je 4. marta 1972. godine u Monfortu, u Holandiji. Ovaj vozač ne može se pohvaliti nekim naročitim uspehom u Formuli 1, ali je već dugo u njoj, tako da je to možda i njegov najveći uspeh.

Verštapen je karting počeo da vozi sa osam godina, a u njemu je ostao do svoje devetnaeste godine. Osvojio je ogroman broj nagrada i na međunarodnim i na nacionalnim trkama, a sa samo 12 godina bio je nacionalni juniorski šampion Holandije.

Godine 1991. prelazi u Formulu Opel, a već posle dve godine u nemačku Formulu 3. U svojoj prvoj sezoni osvaja titulu šampiona i prelazi u Formulu 1. Najpre je bio test vozač Benetona, ali je dobio priliku da vozi deset trka posle incidenta sa drugim vozačem tog tima. Naredne godine vozio je za Simtek i to mu je bila jedna od najslabijih sezona u Formuli 1.

Do 1999. godine vozio je za Erouz, Tirel i Stjuart, i to veoma slabo. Godine 1999. napravio je pauzu, jer nije mogao da nađe angažman, pa je vozio kao test vozač za Hondu u Japanu.

Godine 2000. i 2001. vozi za Erouz, a 2002. godine dobija otkaz, koji je prilično teško podneo. U Formulu se ponovo vraća 2003. godine u tim Minardija.

Oženjen je i ima dvoje dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar