Junakinja srećne i kobne 2008.

Punih osam godina od Ane Ivanović se očekivalo do ponovi ili čak nadmaši ono što je u tenisu ostvarila do svoje 21. godine. Navijači su raspravljali kako da vrati snagu i mišićnu masu, zašto ne dovršava dobro započete mečeve, šta je odvlači od punog ostvarenja raskošnog talenta koji se tako dobro slagao sa lepotom i elegancijom na terenu.

Njenom odlukom o završetku karijere diskusije su utihnule, a navijači širom sveta i svi koji su je pratili preko fejsbuka i tvitera – a prebrojano ih je više od pet miliona – okrenuli su se podsećanjima na trenutke zbog kojih sada žale što „ženski tenis više nikada neće biti isti bez te graciozne lepote”, kako stoji u jednoj od mnogih poruka.

Ženska teniska asocijacija (VTA) je pozvala navijače da slikom i tekstom isprate šampionku Rolan Garosa 2008, finalistu istog turnira 2007, te Melburna 2008, kada je bila i prva na VTA listi. Izabrane poruke su objavljene na sajtu VTA, a mnoga poznata imena su se sama oglasila porukama podrške i zahvalnosti.

Boris Beker, doskorašnji trener Novaka Đokovića, kaže: „Svaka čast Ani Ivanović za odluku da se povuče pod sopstvenim uslovima. Treba da budeš vrlo ponosna na svoja dostignuća!”.

Legendarna Bili Džin King: „Želim ti sve najbolje u budućim poduhvatima. Nedostajaće mi taj spektakularni osmeh!”

Slično oseća i Anina rivalka Petra Kvitova: „Nedostajaće nam tvoj osmeh na terenu! Borac, profesionalac, sjajna osoba. Uživaj post-teniski život, Ana”.

Uz mnoge slike tog osmeha, radosti na terenu, karakterističnih hrabrenja i proslavljanja poena, na sajtu VTA je postavljen i snimak najlepših detalja pobede Ane Ivanović protiv Jelene Janković (6:4, 3:6, 6:4), u spektakularnom polufinalu Rolan Garosa 2008, koje će se duže pamtiti od završne pobede nad Dinarom Safinom (6:4, 6:3).

Kakav je to bio tenis, koji je pariska publika na nogama pozdravljala! Koliko žara u duelu 23-godišnje Jelene i Ane, koja još nije bila navršila 21 godinu…

Dugo je rešavana zagonetka pada u formi pariske šampionke, koja posle tog pariskog finala nije stigla ni do četvrtfinala na narednih 17 uzastopnih turnira grend slem kategorije, pa je sa prvog mesta na VTA listi, gde je provela 12 sedmica, jula 2010. pala na 65, dva mesta niže od plasmana kojim je ove godine završila karijeru.

O tome će se još dugo govoriti, jer se kod nas mnogo duže opevavaju porazi nego pobede, ali dovoljno je reći da je Ana prerano imala previše toga i da nije znala kako dalje. Sve to su pratile i povrede kolena, pa palca, već u zenitu forme.

I nije bila jedina koju je pogodio meteorski uspon srpskog tenisa, jer je iza kolektivnog uzleta 2007-08 usledio kolektivni pad 2009-10, a izdržao ga je potom jedino Novak Đoković, čiji je put do vrha trajao duže u konkrenciji Federera i Nadala, pa se tu duže i zadržao.

Podsetite se nakratko te dve neponovljive sezone. U 2007. je Ana igrala svoje prvo finale na Rolan Garosu (izgubila od Žistin Enan), a Jelena, Novak i Nenad Zimonjić stigli do polufinala. Na Vimbldonu su Ana, Novak i Nenad bili u polufinalu, a u Njujorku je Jelena igrala polufinale i Novak finale. Na završnom VTA turniru Ana stiže do polufinala.

Godina 2008. je počela Novakovom titulom u Melburnu, gde je Jelena stigla do polufinala, a Ana do finala. Potom stiže Anina titula na Rolan Garosu, gde su Jelena i Novak igrali polufinala, a Nenad finale, a na Vimbldonu sledi Novakovo polufinale i Nenadova titula. U Njujorku su i Jelena i Novak bili finalisti, a na završnim godišnjim turnirima Novak i Nenad pobeđuju, dok Jelena stiže do polufinala. I uz to, Novakova bronzana olimpijska medalja…

Previše uspeha odjednom za malu i netenisku zemlju. Teško su ga izdržavali teniseri, a još teže navijači razmaženi titulama, često zaboravljajući da kažu hvala onima koji su proslavili Srbiju.

(Marjan Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Ana Ivanovićtenis
Komentari (0)
Dodaj komentar