Kinezi očekuju da fudbalske investicije donesu titulu prvaka sveta

Mnogi se s pravom putaju kuda vode atronomski ugovori u kineskom fudbalu i kakve bi vajde od toga mogla da ima najmnogoljudnija zemlja sveta. Odgovor nudi predsednik Kine Si Đinping koji smatra da će fudbalske investicije stvoriti uslove da ta zemlja postane prvak sveta u narednih 15 godina. Britanski „Dejli mejl“ prenosi takvu njegovu izjavu i predstavlja desetogodišnji plan (2015-2025) prema kojem bi se već do 2020. širom Kine proizvelo 100.000 fudbalera, 20.000 fudbalskih škola i 70.000 terena. Investicije u čitavom kineskom sportu u ovom periodu iznosile bi oko 700 milijardi evra. Trenutno, prema podacima Fife, u Kini ima 25.000 registrovanih fudbalera, što je malo imajući u vidu populaciju (1,3 milijarde stanovnika).

Britanski mediji poslednje transfere u kineskom fudbalu nazivaju „nepristojno visokim“, bez obzira na to da li je reč o bruto ili neto iznosu. Tu pre svega misle na prelazak Brazilca Oskara iz Čelzija u Šangaj SIPG za nedeljnu platu od 470.000 evra i Argentinca Karlosa Teveza iz Boke juniors u Šangaj Šenhuu za 720.000 evra nedeljno. Teško je pronaći jaku vezu između ovakvih ugovora i plana da kineska reprezentacija postane svetska sila, a još manje bi tome mogao da doprinese astronomski ugovor (milijardu evra) koji je „Čajna midija kapital“ sklopila s Premijer ligom za emitovanje prenosa u narednih pet godina.

U poslednjem prelaznom roku, pet od šest najvećih transfera dogodilo se u Kini. Trenutno traje obračun između kineskih klubova i evropskih giganata koji će morati da podižu plate da bi zadržali svoje asove. Mnoge zvezde su odbile ugovore „koji se ne odbijaju“, poput Zlatana Ibrahimovića (Mančester junajted, u Kini mu nuđena nedeljna plata veća od milion evra), njegovog saigrača Vejna Runija (Šangaj nudio oko 90 miliona evra za tri godine) i Jaja Turea (Mančester siti, nuđena nedeljna plata od oko 650.000 evra). S druge strane, mnogi koji iskuse kinesko tržište ne žele ni da razmišljaju o povratku u Evropu. Jedan od njih je i Dragan Stojković koji je proletos odbio ponudu Olimpika iz Marselja.

Kina se prvi put plasirala na Svetsko prvenstvo 2002. godine, kada ju je vodio naš trener Bora Milutinović. Od stručnjaka danas nas u kineskoj Premijer ligi predstavlja Dragan Stojković (Gvandžu RiF), najbolji trener za ovu godinu u izboru FS Srbije. Od poznatih stručnjaka, od kojih su mnogi osvajali evrokupove, sada tamo rade i Luis Felipe Skolari (svetski šampion s Brazilom, Gvandžu Evergrande), Manuel Pelegrini (Hebej Čajna fortjun), Sven Goran Erikson (Šendžen), Andre Viljas Boas (Šangaj SIPG), Gustavo Pojet (Šangaj Šenhua) i Feliks Magat (Šendong Luneng). Naši stručnjaci su spadaju u prve fudbalske „prosvetitelje“ u Kini, a neki od njih su osvajali i domaće trofeje, poput Ljubiše Tumbakovića, Milorada Kosanovića, Vladimira Petrovića (bio je i selektor Kine) i Dragana Okuke.

Kineska reprezentacija je trenutno na 82. mestu Fifine rang-liste, iza zemalja kao što su Zelenortska Ostrva, Sent Kits i Nevis, Haiti, Gvatemala i Benin. Utoliko deluje nestvarnije san predsednika Si Đinpinga.

(A. M, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fudbalkina
Komentari (0)
Dodaj komentar