Ko je devojka čiju je animaciju o Noletu videlo pola miliona

Životni put najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića bio je inspiracija za mladu Poljakinju Zuzanu Žižak i njen šestominutni animirani dokumentarni film „Ajde“, priču o Novakovoj karijeri, kojom je želela da pozove mlade da slede svoje snove i da nikad ne odustanu od njih.

‘Ajde“ je čest izraz u srpskom jeziku i često ga čujemo na terenu kad Novak igra. Takođe je i ohrabrenje za sve mlade ljude da daju svoj maksimum i idu za svojim snovima, uprkos svim poteškoćama“, objašnjava Zuzana naziv filma, inače njen master rad na londonskom Univerzitetu umetnosti.

U kratkom filmu prikazano je Novakovo detinjstvo, trenutak u kojem je poželeo da bude šampion, njegova ljubav prema tenisu, naporni treninzi, ali i prepreke na putu i teški momenti sa kojima se suočavao – od bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, do problema zbog osetljivosti na gluten.

Video je objavljen 30. juna ove godine, za vreme Vimbldona, i za kratko vreme dostigao oko pola miliona pregleda, a srpski teniser je na društvenim mrežama napisao da je ostao bez reči, ali sa očima punim suza, jer se prisetio važnih momenata u svom životu.

Objašnjavajući zašto je odlučila da svoju kreativnu energiju posveti baš Đokoviću, Zuzana kaže da je bila „hipnotisana“ njegovom životnom pričom: „Dugo sam njegov fan, ali nisam shvatila koliko je njegova karijera dobra osnova za scenario dok nisam počela da studiram u Londonu. Tad sam videla da možemo da napravimo odličan animirani film“, kaže Žižak.

Bilo joj je potrebno šest meseci da završi ceo film, što je zahtevalo i veliko istraživanje o Novakovom životu, navikama, načinu igre, pokretima na terenu…

Gledala je njegove mečeve, čitala knjige o Noletu, kao i brojne intervjue, kako bi na najjasniji način prikazala njegovu odlučnost koju uvek pokazuje na terenu – da igra najbolje i pruži sve od sebe, kao i podršku koju dobija od roditelja.

„Fokusirala sam se na njegov život, na trenutke koje sam htela da stavim u film, jer smatram da su krucijalni za njegovu karijeru i uspeh“, navodi Zuzana.

Impresionira je, pre svega, Novakova odlučnost i činjenica da nikad ne staje, da veruje u sebe i u ono što može da postigne.

„Bila sam dirnuta time što Đoković nije došao sa Zapada i samim tim mu nije data šansa koju možda drugi igrači imaju, ali je uspeo da postigne ciljeve, uprkos svim teškoćama sa kojima se suočio, među kojima su i teška ekonomska situacija i bombardovanje“, kaže Zuzana.

Zadivljena je, kaže, i načinom na koji Novak igra. „Izgleda kao da je napravljen od gume, na terenu stigne svaku loptu, što me oduševljava“, kaže Zuzana.

Dodaje da do sad nije imala priliku da razgovara sa Novakom, ali je u kontaktu sa njegovom suprugom, Jelenom, koja joj je, kaže, ponudila priliku da razvija svoje ideje, jer joj se svidela njena kreativnost.

Osim toga, imala je priliku da bude gost Novakovog tima na četvrtfinalnom meču na Vimbldonu, što je, nesumnjivo, bilo veoma zanimljivo.

Dvadesetpetogodišnja Poljakinja još ne zna da li će i u kom pravcu ići saradnja sa Đokovićima, ali kaže da će se ona, posle dve godine provedene u Londonu, vratiti u Poljsku, u svoj rodni grad Varšavu. Tu će, kao frilenser, nastaviti da se bavi animacijom i grafičkim dizajnom, s obzirom da ima dosta ponuda, posebno posle filma o Novaku.

Zuzana, koja u Beogradu boravi prvi put, na poziv poljskog ambasadora i Novinske agencije Tanjug, kaže da je oduševljena našim gradom i ljudima koji su „opušteni, ležerni, super prijatni“.

„Bilo bi mi drago da ovde češće dolazim“, kaže Zuzana kroz osmeh, dodajući da je i pre filma želela da poseti Srbiju i da je veoma srećna što ima priliku da u Beogradu promoviše svoj film. Film, odnosno prava na njegovo korišćenje, rado bi prodala, a prihod bi išao u humanitarnu fondaciju Novaka Đokovića. U Beogradu bi volela da vidi sva mesta koja posećuje Novak Đoković.

Na pitanje da li je, možda, najveći fan Novaka Đokovića na svetu, odgovara: „Možda i jesam, ne znam, na drugima je da odluče“.

Zuzana je rođena 1990. godine u Poljskoj, gde je završila grafiku na Poljsko-japanskoj akademiji za informacione tehnologije, a kao stipendista programa Erazmus imala je priliku da studira i u Finskoj.

Njeni radovi su prikazani na izložbama i festivalima širom sveta, uključujući Argentinu, Brazil, Nemačku, SAD, Rusiju, Španiju ali i Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novak djokovicpoljskaZuzana Žižak
Komentari (0)
Dodaj komentar