Ko su budući šampioni liga „petice”?

Iako u pet najjačih evropskih liga ima da se odigra još dosta utakmica do kraja prvenstva zaposleni u Međunarodnom centru za sportske studije (CIES) su izvršili istraživanje po kom su izračunali ko će biti novi šampioni. Oni su uzeli u obzir mnoge faktore kao što su status igrača (broj minuta na terenu iz prošle sezone, uspeh njihovih klubova), uigranost tima (broj minuta na terenu igrača koji su ostali u ekipi, prosečan broj sezona koji su proveli u sadašnjem klubu), ambicije kluba (prosečno trajanje ugovora sa prvotimcima, učinak u prelaznom roku).

Da li su bili u pravu saznaćemo u maju, a ukoliko se ostvare predviđanja dobićemo tri nova prvaka, dok će prvotimci Bajerna i Juventusa odbraniti titule.

Čelzi nakon 22 odigrana kola ima osam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Arsenal, a sudeći prema istraživanju švajcarskog instituta nijedna ekipa neće uspeti da ih stigne do kraja Premijer lige.

Po njima „plavci”, predvođeni italijanskim stručnjakom Antoniom Konteom, biće novi prvaci sa 88 bodova, dva boda više od Liverpula (86).

Mančester siti (78) će se kao trećeplasirana ekipa domoći Lige šampiona, dok će Arsenal uprkos istom broju bodova kao „građani” prvenstvo završiti na četvrtoj poziciji.

Aktuelni šampion Lester će izbeći ispadanje u niži rang takmičenja, ali će sezonu završiti daleko od evropskih takmičenja, na 14. mestu.

Te sreće neće biti Svonsi, Sanderlend i Hal koji će se, ukoliko se ovo istraživanje pokaže kao tačno, sledeće sezone takmičiti u društvu drugoligaša.

Trenutno je dosta neizvesnije u Španiji gde prva tri tima, Real, Sevilju i Barselonu, „dele” samo dva boda (Real ima i utakmicu manje). Klub iz Andaluzije neće do kraja izdržati trku sa dva najbolja španska kluba pa će sezonu završiti na trećoj poziciji sa 71 bodom.

Šampionski pehar osvojiće „kraljevski klub” koji će sakupiti 90 bodova, dok će katalonski klub, koji je aktuelni prvak, biti drugi (86). Atletiko će se takmičiti u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a iz lige će ispasti Hihon, Granada i Osasuna koji se i sada nalaze na začelju.

Nakon četiri godine u kojima su bili nadmoćni u Francuskoj fudbaleri Pari Sen Žermena neće uspeti da osvoje titulu. Oni će sezonu završiti na drugoj poziciji sa samo bodom manje od Monaka, dok će treća biti Nica koja je dugo bila vodeći tim na tabeli. Lorjen i Mec neće uspeti da se zadrži u društvu prvoligaša, dok će Dižon kroz baraž dobiti priliku da opstane u ligi.

Bajern će i petu godinu u nizu osvojiti Bundesligu, a na kontu će imati 83 boda. Lajpcig će, iako je debitant u najvišem rangu, sezonu završiti na drugoj poziciji što će mu doneti plasman u Ligu šampiona. Hamburger i Darmštat neće uspeti da zadrže prvoligaški status, dok će Ingolštat imati još jednu priliku da kroz plej-of ostane u elitnom društvu.

Roma ni ove sezone neće uspeti da prekine vladavinu Juventusa u Italiji pošto će šampionat završiti na drugoj poziciji sa pet bodova manje od ekipe iz Torina (83). Iza njih će se plasirati Napoli, Lacio i Inter, dok će Peskara, Krotone i Palermo ispasti iz lige.

(Katarina Ivanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fudbal
Komentari (0)
Dodaj komentar