Košarkašice Srbije šampionke Evrope!

Košarkašice Srbije postale su šampionke Evrope, pošto su večeras u finalu u Valensiji pobedile Francusku 63:54.

Ovo je četvrta medalja za srpske košarkašice u poslednjih šest godina sa velikih takmičenja, treća sa EP, a druga zlatna.

Srbija je šampion Evrope bila i 2015. godine, dok je na prethodnom Evrobasketu pre dve godine uzela bronzu.

Najefikasnija u pobedničkom bila je Ivon Anderson sa 18 poena, Jelena Bruks postigla je 15, Sonja Vasić je imala učinak od 12 poena, osam skokova i šest asistencija.

Posle očekivano stegnutog početka obe ekipe, prva je do svog ritma došla Srbija, koja je posle prvih 10 minuta ima prednost 14:11.

Nastavak je doneo agresivnu igru srpskih košarkašica u odbrani, nisu dale Francuskinjama da priđu košu, a sve to znale su da materijalizuju u napadu.

Prednjačile su Sonja Vasić i Ivon Andreson, pa je Srbija otišla na plus 13.

Do kraja poluvremena Belgija je uspela da smanji zaostatak, ali je sa viškom od pet poena na odmor otišla Srbija.

Izabranice Marine Maljković sredinom treće deonice sa dve vezane trojke Ane Dabović ponovo su došle na plus 13, a na višak od 15 poena povećala je Ivon Anderson.

Imala je Srbija u ovom delu i prednost od 17 poena, ali je Belgija u finišu deonice iskoristila oscilacije u igri rivala i sa serijom poena, uz nesportsku ličnu Maje Škorić, uspela da smanji na minus osam pred odlučujućih 10 minuta.

Serijom od 8:2 na startu poslednje deonice Srbija ponovo vraća dvocifrenu prednost na svoju stranu (55:42).

Održavale je Srbije visoku prednost i na kraju slavila u evropskom finalu.

Sonja Vasić MVP i članica idealne petorke EP

Košarkašica Srbije Sonja Vasić proglašena je za najkorisniju igračicu (MVP) Evropskog prvenstva, a izabrana je i u idealnu petorku turnira.

Vasić je predvodila Srbiju do druge zlatne medalje na EP, a finalni meč završila je sa 12 poena, osam poena i šest asistencija.

Vasić posle Olimpijskih igara završava igračku karijeru.

Košarkašice: Ponosne smo, ali ima još da se igra i osvaja

Košarkašice Srbije posle osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu zahvalile su svima na podršci.

„Utakmica je bila odlična, od početka smo pokazali da smo došli da uzmemo zlato i da nema načina da se igra sa Srbijom. Svih 12 je dalo svoj deo da osvojimo ovo zlato i sad idemo da proslavimo“, rekla je kapitenka Jelena Bruks za RTS posle meča.

Nevana Jovanović istakala je da još uvek nisu svesne da su šampionke i zahvalila se svima na podršci, je izjavila je ponosna sve devojke.

Saša Čađo i Ana Dabović izjavile su da su ponosne na ceo tim.

„Vraćamo zlato u Beograd, hvala svima na podršci“, rekla je Dabović.

Najmlađa u timu Anđela Dugalić kaže da je ponosna na ekipu, koju „voli do Boga“, dok je Maša Janković navela da joj je ovo najsrećniji dan u životu.

Maja Šorić rekla je da je medalja osvojena za celu Srbiju, ali i za košarkašice koje nisu bile među 12 na EP.

„Hvala što ste bili uz nas, radujete se večeras. Pozdrav za sve devojke koje su bile sa nam od početka priprema, volim vas“, poručila Škorić.

Nadam se da ste svi ponosni na nas, kao što sam ja ponosna na ovaj tim, rekla je Aleksandra Crvendakić.

Tina Krajišnik dočekala je prvu medalju u nacionalnom dresu i to najvredniju – zlatnu.

„Hvala na fenomenalnoj podršci koju smo osetili ovde, želim da svi zajedno proslavimo u Beogradu povratak velike titule. Lično bih izrazila veliki ponos što sam konačno sa ovim devojkama uspela da osvojim medalju. Sve ove godine sam ih bodrila i čekala sam priliku da zaigram za nacionalni tim i da doprinesem ovom velikom uspehu“, rekla je Krajišnik.

MVP Evropskog prvenstva Sonja Vasić kaže da još nije gotovo i da predstoje novi izazovi.

„Hvala ti Srbijo na prilici da te predstavljamo po svetu. Hvala mojim saigračicama, stručnom štabu i svakoj devojci koja je bila uz nas od prvog dana i slala podršku tokom EP. Ovo je za sve vas, ali nismo još gotove, ima još mnogo tokom leta da se radi i osvaja“, reka je Vasić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Evropsko prvenstvokošarkašicešampionke
Komentari (0)
Dodaj komentar