Maradona

Veliki fudbaler Dijego Armando Maradona rođen je u Buenos Ajresu 30. oktobra 1960. godine. Fudbalom se počeo da se bavi od malih nogu, a u najmlađim ekipama lokalnih klubova igrao je sa nepunih pet godina. Svoju fudbalsku karijeru izgradio je relativno brzo, ali je ona bila puna iznenađenja i događanja koja najčešće ne obeležavaju karijeru običnog fudbalera.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je u klubovima Argentinos Juniors i Boca Juniors. U ovim klubovima je za veoma kratko vreme postigao veliki broj golova i dobio standardnu poziciju u prvoj postavi. Poznati napadač ostavio je trag u argentinskoj i svetskoj fudbalskoj istoriji po tome što je jedini fudbaler koji je igrao na četiri svetska prvenstva.

Na vrhuncu svoje karijere, Maradona dolazi u Evropu, gde je najpre igrao za špansku Barselonu, a potom za italijanski Napoli. Omaleni Argentinac, visok svega 168 cm, bio je nerešiva zagonetka za odbrane kako velikih klubova, tako i nacionalnih selekcija. Pored toga što je bio jedan od najboljih igrača i strelaca u fudbalskoj istoriji, njegovu karijeru obeležili su i različiti incidenti. Poznavaocima fudbala poznato je, recimo, da je Maradona dao gol rukom, a da to sudija nije ni primetio, dosudivši gol. Sem toga, imao je i nekoliko incidenata sa konzumiranjem droge. Jednom je uhapšen zbog posedovanja heroina, a težak udarac naneo je i reprezentaciji Argentine kada je na poslednjem svetskom prvenstvu u kom je učestvovao bio izbačen zbog pozitivnog doping testa.

Na zalasku svoje karijere, Maradona se vraća u argentinske klubove, najpre u Newell“s Old Boys, a potom i u Boca Juniors. Karijeru je završio sa skoro 40 godina, ali to nije bio kraj njegovog bavljenja fudbalom. Jednom prilikom pozvan je da komentariše utakmicu nacionalnog tima Argentine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj i za to je dobio milion dolara. „Izgleda da je bolje biti komentator nego igrač“, prokomentarisao je posle utakmice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar