Marko van Basten

Marko van Basten (Marcelo Van Basten) rođen je 31. oktobra 1964. godine u holandskom Utrehtu, gradu poznatom po holandskim navijačkim huliganima. Veliki talenat koji je pokazao još kao tinejdžer omogućio mu je da dospe u prvi tim Ajaksa sa nepunih 18 godina.

U ovom holandskom fudbalskom klubu igrao je pet sezona. U tom periodu je osvojio tri titule nacionalnog prvaka i tri kupa Holandije. Četiri sezone bio je najbolji strelac lige, sa prosekom od gotovo jednog gola po utakmici. Sa Ajaksom je 1987. godine osvojio i evropski Kup pobednika kupova. Osvojio je i Zlatnu kopačku Evrope 1986. godine sa postignutih 37 golova.

Sa svojom reprezentacijom postaje šampion Evrope 1988. godine, a sam biva proglašen za najboljeg igrača i strelca prvenstva. Karijeru je nastavio u Milanu, gde je bio član možda najčuvenijeg trija u istoriji evropskog fudbala: Rajkard, Gulit, Van Basten. Do 1992. godine sa Milanom osvaja tri nacionalne titule, dve šampionske titule Evrope (tadašnji KEŠ) i dva interkontinentalna kupa. Dva puta je bio najbolji strelac Kalča, jednom najbolji igrač Evrope i jednom najbolji igrač planete Zemlje (po izboru FIFE).

Godine 1993. imao je četiri neuspešne operacije članka i posle puno peripetija, koje su i inače pratile ovog asa, 1995. godine objavljuje svoje povlačenje iz fudbala.

Danas se Van Basten obučava u Ajaksovoj školi fudbala i veoma je blizu trenerske licence. Koliko će biti uspešan u novom poslu – ostaje da se vidi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar