Mihael Šumaher

Mihael Šumaher, vozač i višestruki šampion formule 1, rođen je u Kerpenu, u Nemačkoj, 3. januara 1969. godine. Ima mlađeg brata Ralfa, koji je, takođe, veoma uspešan u formuli 1.

Već sa 15 godina, postaje juniorski kart šampion Nemačke, a titulu brani i sledeće godine. Sa 16 godina učestvuje i na Svetskom prvenstvu kart formule.

Početak njegove karijere vezuje se za formulu Koing, koju je vozio 1986. godine. Vrlo brzo počeo je da vozi i formulu Ford, gde mu je najveći konkurent bio Mika Salo. Sa 18 godina, prelazi u formulu 3 Nemačke, gde je zabeležio veoma zapažene rezultate. Šampion u formuli 3 postao je već 1990. godine, a u kratkom periodu prelazi u prvenstvo prototipova.

Debitovao je u formuli 1 na Velikoj nagradi Belgije 1991. godine, vozeći za tim Džordan. Posle toga, tri godine vozi za Beneton, a 1996. godine prelazi u Ferari. U ovom timu ostao je do danas.

Ovaj vozač ima najveći broj pobeda u istoriji formule 1. Veliki broj teških nesreća, od kojih se izdvaja ona u kojoj je punom brzinom udario u ogradu i slomio obe noge, nije ga sprečio da i danas ostane veoma uspešan vozač formule 1.

Nemački vozač visok je 174 cm i ima 74 kg, što može razbiti mit o neverovatno zgodnom momku sa TV ekrana. Oženjen je i ima dvoje dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar