Navijači Intera: Majmunski krici su neka vrsta poštovanja, a ne rasizam

Navijači Intera saopštili su danas da majmunski krici koji su navijači Kaljarija uputili fudbaleru Intera Romeluu Lukakuu tokom prvenstvene utakmice „nisu rasizam već neka vrsta poštovanja“.

Lukaku je u nedelju postigao pobedonosni gol iz penala za Inter protiv Kaljarija, a protivnički navijači vredjali su ga oponašajući majmunske krike. Belgijski fudbaler je posle toga pozvao svetske fudbalske čelnike da pojačaju borbu protiv rasizma.

Navijači Intera poslali su svom fudbaleru otvoreno pismo u kome su naveli da „Italijani nisu rasisti“.

„Žao nam je što si mislio da je ono što se dogodilo u Kaljariju rasizam. Moraš da shvatiš da Italija nije kao mnoge evropske zemlje u kojima je rasizam pravi problem. Razumemo da je to moglo da ti izgleda kao rasizam, ali to nije tako. U Italiji koristimo neke ‘načine’ samo da bismo ‘pomogli našem timu’ i pokušavamo da unervozimo protivnike, ne zbog rasizma, nego da ih poremetimo“, navodi se u pismu.

„Molimo te da stav italijanskih navijača shvatiš kao neku vrstu poštovanja zbog činjenice da se oni plaše tebe i golova koje bi mogao da postigneš protiv njihovih ekipa, a ne zato što te mrze ili su rasisti“, piše na Fejsbuk stranici navijača Intera. 

Posle gola Lukaku je zastao i gledao u navijače iza gola koji su ga vredjali. Njegov saigrač Milan Škrinijar stavio je kažiprst preko usta i pokazao navijačima da prestanu.

Navijači Kaljarija su prošle godine na rasnoj osnovi vredjali tadašnjeg fudbalera Juventusa tamnoputog Mojzea Kina, a pre toga i Bleza Matuidija.

Čelnici Serije A nisu kaznili Kaljari zbog rasizma navijača, uprkos tome što su priznali da je takvo ponašanje ponižavajuće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ma sta nas briga. Ne diraju nase. Kad zvizde Djokovicu onda su navijaci nekulturni, divljaci …

  • Svemirski Putnik

    Vredjanje (nepostovanje) drugih iz bilo kojih razloga je „dobro“ za one koji to rade. Oslobadjaju se stresa. To se uglavnom radi iz gomile (grupe). Pojedinci koji su u toj gomili su „dobri“ ljudi. Nema nista negativnog u tome. Jedino ti isti pojedinci ne vole kad neko drugi njih vredja ili maltretira. Bolje bi bilo kad bi se svi mi uzdrzavali od takvih postupaka. Meni treba najmanje jedan dan da se smirim posle prepirke sa zenom. I onda dugo trpim posledice. Sledeci put kad se uzrujam, setim se prethodnih posledica pa se cesto uzdrzavam od slicnih „ispada“. Samo kazem sebi da sam majmun. I ne osecam se lepo. Jer kad i sam sebi kazem da sam majmun ne mislim nista dobro. Ali najvaznije je to da nisam rasista.

  • AA ( americki alah)

    zasto se rec majmun dovodi u vezu sa afrikancima? I ko je dovodi? Ako je to zakon onda je to jak dokaz te veze, jer ako kazes nekom belcu da je majmun onda nije rasizam u pitanju? Neka slicnost mora postojati dok je tolika razlika?