Ne predaju se: Fudbaleri koji su na terenu i nakon četrdesete

Jedan je kapiten Ilić. Najstariji profesionalac u Srbiji napuniće 39 godina i igraće za Partizan najmanje do 40. Tako će i oficijelno ući u red priznatih fudbalera sveta koji su imali dugovečne karijere.

Trenutno najstariji fudbaler planete sa pedigreom je čuveni japanski golgeter Kazojuši Kazu Mijura. Napunio je 26. februara 2017. tačno 50 godina, a kako daje golove za Jokohamu, možda mu klub ponovo produži ugovor. Pre par dana, Mijura je postavio novi rekord koji je priznala i FIFA, pošto je postao najstariji igrač u istoriji profesionalnog fudbala, sa 50 godina i sedam dana nadmašivši ser Stenlija Metjuza, koji je 1965. igrajući za Stouk protiv Fulama imao dva dana manje.

Brazilac Ze Roberto je 6. jula napunio 42 godine, a krajem 2016. osvojio sa Palmeirasom titulu i produžio ugovor. Nekadašnji levi bek Reala, Bajera, Bajerna i Hamburgera prkosi i godinama i protivnicima. Frančesko Toti, ikona Rome zatvara taj krug „40+“ asova. Princ Rima još neće u penziju, sa 38 godina i 59 dana najstariji je strelac u istoriji Lige šampiona, ali je postigao 250 golova u Seriji A po čemu je drugi strelac u istoriji „kalča“. Od Piole ga deli 24 gola.

U istoriji su veliki igrači bili dugovečni. „Kralj“ Pele i „naslednik“ Dijego Armando Maradona su igrali do 37, Garinča do 39, a as Reala Alfredo di Stefano do 40. godine. Međutim, dvojica Brazilaca imala su zanimljive „40+“ karijere, prenose Novosti.

Romario de Souza Farija igrao je do 43. godine. Iako je Mundijal u SAD osvojio još 1994, tada najbolji fudbaler sveta i as Barselone, član Krojfovog drim tima, pikao je loptu u Brazilu još 15 sezona. Sve do 2009. godine, dok se nije bacio u politiku. Rivaldo Vitor Barbosa Fereira obeležio je dve decenije svetskog fudbala, igrao za Barselonu, Milan, Olimpijakos, Korintijans, Palmeiras, Sao Paulo, a karijeru završio u 42. godini. Osvojio je sve što se moglo osvojiti, sa Brazilom je bio svetski prvak 2002. Ali, pamtiće se kao pionir fudbala u Uzbekistanu i Angoli, a karijeru je završio glumeći u iranskom filmu „Nisam ja Salvador“…

Niz najboljih svetskih golmana branilo je baš dugo. Čuveni Piter Lesli Šilton stajao je na golu do 48. Sinonim je za dugu karijeru, 20 godina je branio gol Gordog Albiona (1970-1990), njemu je Dijego Armando Maradona postigao gol „božijom rukom“, a na kraju je produžio karijeru kako bi odigrao preko 1.000 zvaničnih ligaških utakmica. Tačnije 1.005! Bio je 1973. i najskuplji golman sveta, jer ga je Stouk platio matičnom Lesteru 325.000 funti!

Nekako u isto vreme sa Šiltonom na svetskom golmanskom nebu trajali su legendarni Italijan Dino Zof, kao i Piterov zemljak Rej Klemens. Zof je na Mundijalu u Španiji 1982. bio proglašen najboljim golmanom SP, a imao je 40 godina 4 meseca i 13 dana. Sa Juventusom je za 13 sezona osvajao mnoge trofeje, zbog smirenosti imao je nadimak „Džentlmen“. Rej Klemens, čuveni golman Liverpula i Totenhema, završio je karijeru u 40. godini, a bio je član čuvenog tima sa „Enfilda“ koji je harao Evropom.

Poslovica da su „golmani kao vino, što stariji to bolji“ nastala je odavno i držala dugo tradiciju. Počela je sa Lavom Jašinom (branio do 41), nastavila se Gordonom Benksom (do 40), Šilton je tu granicu podigao, a trenutno najbolji golman sveta po mnogim anketama Đanluiđi Bufon (Juventus) 28. januara je napunio 39 godina, ali planira da brani i na Mundijalu u Rusiji 2018!

Međutim, najstariji golman, a da je imao izgrađenu profi karijeru, bio je Marko Balota koji se penzionisao u 51. godini. Najstariji igrač u Seriji A, 23. oktobra 2005. imao je na golu Lacija protiv Rome 41 godinu i 203 dana, počeo je karijeru u San Lazaru 1982, a penzionisao se Kastelvetru 2015!

Sale Ilić će igrati i u 40, a sličan plan ima i Brazilac Ronaldinjo (37), koji je rekao da se neće zaustaviti pre 2020…

Rože Mila je karijeru završio u 44. godini, mada su mnogi govorili kako je Kamerunac „ukrao“ bar pet godina i da je rođen mnogo pre zvaničnog datuma rođenja 20. maja 1952. Međutim, „krezubi lav“ je 1994. na Mundijalu u SAD postao najstariji strelac u istoriji SP sa 42 godine i 39 dana.

Držao je Mila rekord kao najstariji fudbaler koji je igrao za neku od selekcija u Africi, ali ga je izgubio posle 20 godina. Naime, napadač Kersli Apou zaigrao je za Mauricijus u kvalifikacijama za Kup Afrike u aprilu 2014. kad je imao 43 godine i 354 dana! Apou danas ima 46 godina (24. april 1970) i dalje igra za američki Roiuz Hil i možda će pokušati da igranjem za Mauricijus obori i svetski rekord kad su reprezentacije u pitanju. Na pijedestalu je Tejlor Mekdonald sa Devičanskih Ostrva sa 46 godina i 217 dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cetrdesetefudbaleri
Komentari (0)
Dodaj komentar