Novak hvata ritam: Sve ide u dobrom pravcu

Novak hvata zalet, evo ga u 3. kolu. U sredu je ceh zagrevanju platio uporni Portugalac Žoao Souza (59. na svetu), nemoćan da bilo šta uradi, osim da malo meč učini zanimljivijim pred sam kraj – 6:1, 6:4, 6:3. U sledećem kolu, u petak, branilac titule igra protiv Argentinca Dijega Švarcmana (41).

– Rezultat ne možemo da predvidimo unapred. Zato je bilo bitno ostati skoncentrisan na terenu od početka do kraja. Prva dva seta su bila odlična, s dobrom igrom, dok je treći bio nešto teži – prokomentarisao je Novak, dok je još bio na terenu, na francuskom jeziku, izvinivši se, raspoložen posle pobede, na greškama „jer mu je profesor na godišnjem odmoru“.

Prvi poen je osvojio Souza, a većinu ostalih, uključujući i onaj najvažniji, poslednji, Novak Đoković. Izašao je Nole na šljaku stadiona „Sizan Lenglan“ pun samopouzdanja. Delovao je u 1. setu kao turbo-kompresor, metronom i geometar u isti mah. Nije dao Portugalcu da diše, poveo s 5:0 i set brzo priveo kraju. Na semaforu je proticao 32. minut.

U 2. setu borba je, samo donekle, bila ravnopravnija. Umeo je Novak uz „bravo“ da časti poneki uspeli potez protivnika. Ali, bodrio je i samog sebe sa svakim novim brejkom. Trudio se Souza, ali i grešio. Drugo nije ni mogao. Mala brejk klackalica sredinom 2. seta nije mnogo poremetila tok meča. Nole se malo opustio i pao mu je ritam, tražeći najbolju taktiku da se previše ne umori, a da duel ipak bezbedno privede kraju. Za nijansu se i unervozio, umeo čak i da baci reket, ali ništa strašno ni alarmantno.

Novak je posle to detaljno objasnio:

„Bolji nastup od prethodnog. To je ohrabrujuće. Sve ide u dobrom pravcu. Počeo sam meč izvanredno, osim tridesetak minuta, od kraja 2. seta do sredine 3, kada smo bili „egal“. Osećao sam da sam uglavnom imao kontrolu. Sve u svemu, bilo je zadovoljavajuće. Igra se poboljšava iz dana u dan, što svaki teniser priželjkuje na ovako bitnim turnirima. Siguran sam da će se sve dovesti u red ako budem nastavio s ovakvim pristupom.“

Sve je na kraju dobilo uobičajeni tok. Uz još neko manje potrebno štimovanje, stvari polako dolaze na svoje mesto. Na kraju, u tunelu ispod stadiona čekali su ga supruga Jelena i lajf kouč Pepe Imaz da proslave pobedu.

Bodrili su Novaka Srbi iz publike, a ni Francuzi nisu zaostajali. Istovremeno, „nevidljiva“ podrška je stizala i od trenera Agasija, koji je i dalje bio prilično miran. Kako je Novak objasnio, postoji kontakt očima, jer više nije ni dozvoljeno, ali fluid je tu.

– Energija za ova dva meča je bila sjajna – objasnio je Đoković kakav odnos ima sa svojim trenerom na terenu.

Podbočene brade, naslonjen preko ograde trenerske lože, pratio je Andre Agasi pomno svaki Novakov poen, ali i dalje bez vidljivo iskazanih emocija. Ipak, bilo je, sa njegove strane, mlakih, stidljivih, ali iskrenih aplauza posle nekih odličnih Noletovih poteza.

Mnogo uzbudljivije po Agasija bilo je između gemova, kada bi se ka njemu ustremili lovci na autograme i selfije. Potpisivao je i pozirao, ali i molio da ga puste da se koncentriše na meč. Širio je ruke, kao da nije znao šta ga je to, odjednom, snašlo.

Noletu ovakav odnos, koji nije previše napadan dok traje meč, očigledno prija, prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novak djokovic
Komentari (0)
Dodaj komentar