Novak igra u šestoj brzini, ali ima nepremostiv problem (video)

Naš teniser u četvrtfinalu protiv Milmana, senzacionalnog pobednika protiv Federera koji kaže da nije mogao da se izbori sa 83 odsto vlažnosti vazduha.

Kad Đoković igra u šestoj brzini i kad je maksimalno fokusiran na tenis, niko na svetu ne može da mu parira! Ova ocena njegovog nekadašnjeg trenera Nikole Pilića, izrečena više puta prethodnih godina, potvrđuje se i sada u praksi, kad Đoković iščekuje svoje jedanaesto uzastopno četvrtfinale na Otvorenom prvenstvu SAD. Pred njim je Australijanac Džon Milman, senzacionalni pobednik protiv petostrukog šampiona i drugog nosioca Rodžera Federera.

Naš najbolji sportista je prebrodio osminu finala igrajući u „četvrtoj brzini“ protiv Portugalca Žoaa Sose, jer u nehumanim uslovima (temperatura oko 35 stepeni, vlažnost vazduha iznad 80 odsto) nije imao snage za više. Ne podnose svi igrači isto vrelinu koja, videlo se to nebrojeno puta, nikada nije bila Đokovićev saveznik. Pogotovo na početku karijere kad je zbog alergija imao problema sa disanjem.

Koliko je teško igrati ove godine u Njujorku, potvrđuje i izjava Rodžera Federera data neposredno posle šokantnog poraza od Milmana, 55. igrača na svetskoj ATP listi. Iako je, za razliku od Đokovića, igrao u večernjem terminu, rekao je da nije uspeo da se izbori sa 83 odsto vlažnosti vazduha:

-Smatram da je bilo previše toplo večeras. Bila je ovo jedna od onih noći u kojima sam mislio da ne mogu da dođem do vazduha. Uopšte nije bilo cirkulacije vazduha. Iz nekog razloga samo sam se borio protiv takvih uslova večeras. Prvi put mi se dogodilo ovako nešto.

Đoković je izraziti favorit protiv Milmana, sa najmanjom mogućom kvotom u četvrtfinalu (na našeg tenisera svega 1,05, na Australijanca 10), ali je oprezan jer je video da Federeru nije bila dovoljna „četvrta brzina“.

-Vrelina je i sada bila nepovoljna okolnost. Ali, šta je tu je. Iskusio sam to i u prvom kolu (protiv Fučoviča – prim. aut). Znate, nije ni malo prijatno igrati u takvim uslovima. Ne možete ništa da promenite, osim da budete čvrsti i da opstanete, da nađete način da pobedite – rekao je naš teniser koji će odmeriti snage sa Milmanom večeras ili sutra rano ujutro po našem vremenu.

Milman je samo dve godine mlađi od Đokovića, a karijere su im ko nebo i zemlja (Milman zaradio od turnira 1,8 miliona dolara, naš teniser 115 miliona). Sastajali su se samo jednom, nedavno, u prvom kolu Kvinsa kada je osvojio samo tri gema. Ovo mu je najbolji rezultat otkako profesionalno igra tenis (od 2006), a na glavni stadion „Artur Eš“ kročio je prvi put uoči ovogodišnjeg turnira, dok je trenirao sa Endijem Marijem.

-Da budem iskren, uoči turnira moja očekivanja bila su prilično skromna – kazao je Milman (29), prvi australijski teniser koji je savladao Federera na nekom grend slemu još od 1999. godine, kada je od njega bio bolji Patrik Rafter.

Federeru je ovo prvi poraz u Njujorku od igrača van „Top 50“ na svetskoj listi. Milman je objasnio da se na početku meča osećao totalno zbuljeno, „kao jelen ispred farova“, ali da je u drugom setu stao sa obe noge na zemlju. O susretu sa Đokovićem je rekao kroz osmeh:

-Kada smo se poslednji put sreli u Kvinsu, uzeo sam mu tri gema, pa ostaje mi da se nadam da ću sada osvojiti neki više. Trenutno igram dobar tenis. Novak je neverovatan igrač, jedan od igrača na koje sam se ugledao.

Upitan o šansama da napravi još jedno čudo, Milman je rekao da „nikada nije polagao oružje pred autoritetima“ i da se nada da je kadar „da napravi još neku lepu uspomenu“.

Đoković se posle plasmana u četvrtfinale susreo i sa pitanjem o svom rivalstvu sa Federerom i Nadalom, tim pre što sada mnogi priželjkuju njegov duel u finalu sa najboljim španskim teniserom.

-Susreti sa Nadalom i Federerom, takođe i sa Marijem, napravili su od mene ovakvog igrača, jer sam uvek želeo da ih pobeđujem, zato što sam moraao njih da nadmašim da bih bio broj 1 na svetu, da bih osvajao grend-slemove i imao karijeru kakvu imam. Na početku karijere verovatno ih nisam doživljavao kao danas, u smislu da sam deo iste ere s tim momcima. Sada sam zahvalan da sam bio deo te ere i da joj i dalje pripadam, da svedočim njihovim veličinama i rivalstvu, između Nadala i Federera, koje je najveće rivalstvo, jedno od najvećih svih vremena, ali istovremeno i da se takmičim protiv njih na tako visokom nivou svih ovih godina.

(Aleksandar Miletić, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novak djokovic
Komentari (0)
Dodaj komentar