Obnova Sokolskog doma u Šapcu

ŠABAC – Zgrada Sokolskog doma u Šapcu
iz 1934. godine biće rekonstruisana sredstvima Evropske unije, preko razvojnog programa EU PRO i u partnerstvu sa Vladom Srbije.

Kako se navodi u saopštenju koje je dostavljeno medijima, na taj će način biti obezbeđeni adekvatni uslovi za sportske i društvene aktivnosti novih generacija, ali će se doprineti očuvanju tradicije i sećanja na uspešne sportiste koji su prve sportske korake napravili na terenima popularne Sokolane.

Za rekonstrukciju zgrade Sokolskog doma Evropska unija je namenila 150 hiljada evra, a 100 hiljada evra obezbeđeno je iz gradskog budžeta.

„Veoma sam srećan što će ovaj hram sporta biti obnovljen kako zaslužuje. Ja sam ovde još 1959. igrao na šljaci, tek kasnije je došao beton, nema sportiste koji je uspeo, a da nije trenirao ovde“, rekao je Petar Fajfrić, as šabačkog i jugoslovenskog rukometa.

Sokolski dom je izgrađen dobrovoljnim prilozima građana, donacijama grada i države, a svečano ga je 1934. otvorio kralj Aleksandar Karađorđević.

Zgrada je 2005. godine proglašena za spomenik kulture.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar