Pešić: Ostaje žal za zlatom sa SP 1990. godine

BEOGRAD – Žao mi je što na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Južnoj Koreji nismo uzele zlatnu medalju, kaže bivša rukometna reprezentativka Dragana Pešić Belojević.

Nacionalni tim Jugoslavije je na svom poslednjem velikom takmičenju osvojio srebrnu medalju i ušao u legendu, a 4. decembra navršilo se 30 godina od jednog od najvećih uspeha jugoslovenskog i srpskog rukometa.

„Gledam sa jednom setom, jer je to bio jedan vrhunski rukomet i što je trebalo da pobedimo i da imamo zlato. Sa druge strane, srećna sam što smo i tu srebrnu medalju doneli jugoslovenskom i srpskom rukometu“, rekla je Pešić Belojević Tanjugu.

Reprezentacija, koju je sa klupe predvodio Milorad Milatović, u finalu je poražena od Sovjetskog Saveza 24:22, a šansa za revanš sjajnoj generaciji rukometašica nije omogućena na Olimpijskim Igrama u Barseloni 1992. godine, kada je usled sankcija međunarodne zajednice uskraćeno pravo učestvovanja svim jugoslovenskim selekcijama u timskim sportovima.

„Posle te finalne utakmice pa sve do Olimpijskih igara u Barseloni, odigrale smo 36 utakmica i nijednu nismo izgubile. Tada je prvi put odigran Svetski kup, kada smo se revanširale i pobedile Ruskinje u finalu, a bile smo se naoštrile i za Olimpijske igre.Ta generacija u reprezentaciji bila najjača koju smo imali tih godina. Pakovale smo kofere za Barselonu, ali smo se sa aerodroma vratile kući“, prisetila se Pešić.

Srebrnu medalju na SP 1990. godine, pored Pešić, osvojile su Svetlana Antić, Zagorka Baštovanović, Maja Bulatović, Vesna Durković, Dragica Đurić, Stanica Gole, Branka Jovanović, Svetlana Kitić, Nataša Kolega, Katica Lješković, Ljiljana Marković, Tanja Polajner, Olga Sekulić, Vesna Tomajek i Stana Vuković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar