Pike pokreće novi teniski turnir, nagradu od 10 miliona dolara osvaja najbolji

U Čikagu danas počinje drugi Lejver Kup, a zaraćene strane organizatora teniskih turnira, smislile su novi format takmičenja, radnog naziva Majesty Kup, sa 64 učesnika, u kom bi pobednik osvojio glavnu nagradu.

Novi turnir bi tehnički bio egzebicija, i održavao bi se nedelju dana posle US Opena. Ali ono što privlači najviše pažnje je predložen nagradni fond koji iznosi neverovatnih 10 miliona dolara, koji obezbeđuje Kosmos, investicioni fond Žerara Pikea.

Poređenja radi, ovaj fond je za 2 miliona dolara veći od ukupnog fonda svih ATP Masters 1000 turnira. Ali dok Masters turniri imaju precizno određeni novčani iznos koji osvajaju svi učesnici, na Majesty Kupu koncept je takav da celokupni nagradni fond od 10 milona dolara osvaja teniser koji posle 6 nokaut faza, poslednji ostane kao pobednik. Ostalih 63 neće dobiti ni centa.

Pošto je Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) počela da radi na novom formatu Svetskog timskog kupa, nedelju dana dugog turnira koji bi trebalo da se održava početkom sezone u Australiji, Međunarodna teniska federacija iznela je svoj plan da preoblikuje 118 godina star Dejvis kup, takmičenje koje se održava tokom cele godine u zabavni nedeljni događaj, rezervisan za treću nedelju u novembru, na kom će nastupiti 18 nacionalnih timova.

Kosmos je obećao investiciju od 3 milijarde dolara u sledećih 25 godina, a mnogi se ipak pitaju može li im se ova investicija isplatiti.

Sada, kada je u planu Majesty Kup, izvesno je da će u skorijoj budućnosti finale Dejvis Kupa biti pomereno i umesto u novembru, igraće se u septembru, a to je i sam Pike nagovestio u intevrvjuu za Le Firago prošlog meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ATPDejvis kupŽerar Pike
Komentari (0)
Dodaj komentar