Poslednjih godina znatno više polaznika u školama rvanja

BEOGRAD – Član Izvršnog odbora Rvačkog saveza Srbije Mladen Kecman rekao je da je u poslednjih nekoliko godina primetno veći broj polaznika u školama rvanja.

Rrvači Srbije poslednjih godina u kontinuitetu osvajaju medalje na velikim takmičenjima, a uspesi srpskih seniorskih takmičara ispraćeni su i sve većom popularnošću rvanja među mladima.

„U poslednjih pet, šest godina, odnosno od osvajanja olimpijskog zlata Davora Štefaneka u Riju, primetno je da imamo znatno više polaznika u školama rvanja. Tome su doprineli odlični rezultati naših takmičara, ali i veoma kvalitetan rad koji se sprovodi po klubovima“, rekao je Kecman.

To se najbolje primećuje na našim takmičenjima, državnim prvenstvima i turnirima gde je broj učesnika dupliran, rekao je nekadašnji reprezentativac.

„U situaciji smo da se zbog povećanog interesovanje za rvanje otvaraju novi klubovi, a za 30 odsto je povećan broj rvača u mlađim kategorijama. Ogroman doprinos u svemu tome dali su naši regionalni savezi. U Vojvodini se tradicionalno dobro radilo, ali su poslednjih godina veliki skok u kvantitetu i kvalitetu napravili regionalni savezi Beograda i Centralne Srbije“, objasnio je Kecman.

Sa svoje strane, Rvački savez Srbije se trudi da na pravi način isprati rastuću popularnost jednog od najstarijih sportova na svetu.

„U nekoliko navrata uspeli smo da obezbedimo nova borilišta što je dragoceno. Što se tiče specifične rvačke opreme, trudimo se da u tom segmentu kontinuirano pružamo pomoć. Ipak, najveći kvalitet koji imamo su ljudi koji rade po klubovima. To su vrhunski stručnjaci i veliki zaljubljenici u ovaj sport i to je veliko bogatstvo srpskog rvanja kada je reč o radu sa najmlađima“, kaže Kecman.

Minulog vikenda, Beograd je bio domaćin velikog međunardonog turnira za rvače do 17 godina.

„To je samo jedan od projekata za naše mlade rvače. Na Trofeju Beograda i Trofeju Voždovca imali smo preko 150 učesnika iz devet zemalja. Ugostili smo rvače iz SAD, Švedske, Rumunije, Moldavije, Slovenije, Bugarske, Grčke i Bosne i Hercegovine“, kaže Kecman koji je bio direktor ovog turnira i potom ističe značaj organizacije ovakvog projekta.

„Bili smo odlični domaćini, na bazi reciprociteta ugostili smo osam stranih ekipa, a to nam je omogućilo da naši takmičari u narednom periodu uzvrate posetu, otputuju u pomenute zemlje i tako učestvuju na još osam jakih međunarodnih turnira. Time smo dobili izuzetno kvalitetne sparing partnere, ali i šansu da se na međunarodnoj sceni okušaju i rvači koji nisu reprezentativci, ali će kroz ove mečeve biti u prilici da napreduju i možda uspeti da zasluže taj status“, kaže on.

Kecman je posebno istakao veoma kvalitetan rad na kampovima za mlade rvače koji se redovno organizuju.

„To nisu samo pripreme, već ti naši kampovi imaju i edukativni karakter. Na taj način podstičemo i međuklupsku saradnju, a omogućavamo priliki deci i da se druže. Kada je reč o narednim izazovima mogu da najavim učešće naših rvača do 15 i do 20 godina na Mediteranskim igrama koje će se održati u Egiptu“, zaključio je Kecman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar