Poverenica razgovarala o ravnopravnosti žena u sportu

BEOGRAD – Promovisanje ženskog sporta, povećanje broja žena i unapređenje u sportu, bili su tema današnjih razgovora poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković sa rukovodstvom Visoke sportske i zdravstvene škole i predstavnicima pokreta „Isti smo“.

Tokom susreta sa direktorom te škole Brankom Boškovićem i predstavnikom Pokreta i portala Sportfem, Vladimirom Tomkovićem, ona je istakla da žene nailaze na brojnije prepreke na putu ka sportskim visinama, pogotovo kada bi svoja znanja i iskustva trebale da iskoriste na upravljačkim pozicijama.

Dodala je da je to zbog izraženog partrijarhata u Srbiji ili često potcenjivačkog stava prema snazi i sposobnostima žena, navodi se u saopštenju.

„Za vrhunski sport potrebna je i pomoć u finasiranju. Država ne pravi polnu razliku pri nagrađivanju, međutim sponzorima su muškarci i dalje interesantniji za promociju svojih brendova. Očigledno je da je potrebno više ravnopravnosti na ovom polju“, rekla je ona.

Dodala je da ni sportskim novinarkama nije jednostavno da izveštavaju o sportu jer dabi bile ozbiljno shvaćene i opstale, one moraju da budu maksimalno obrazovane, profesionalne i da stalno dokazuju da su stručne za posao koji obavljaju.

Ona je istakla da je institucija Poverenika posvećena u naporima za unapređenje ravnopravnosti na svim poljima, a da su žene u sportu bitna tema kojoj bi mediji trebali da posvete znatno više pažnje.

Razgovarano je i o nemerljivom značaju obrazovanja u sportu i podsticanju sportskog duha među devojčicama i devojkama, ali i mogućem doprinosu ove škole ravnopravnosti žena i muškaraca u sportu.

Poverenica je dala udruženju „Isti smo“ koji preko platforme Sportfem.rs promovišu ženski sport i uspehe sportistkinja svih generacija u različitim kategorijama.

Prema njihovim podacima na sportskim takmičenjima u školama Srbije među učesnicima je 41 procenat devojčica, dok je u našoj zemlji oko 160.000 sportista i 30.000 sportistkinja, a na 18 muških trenera samo je jedna žena na čelu tima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar