Preokret: Šarapova nije kriva?

Međunarodna anti-doping agencija (WADA) objavila je u sredu da nije uspela da dokaže koliko dugo se meldonijum zadržava u krvi i da li su ga sportisti unosili pre ili posle 1. januara 2016. godine.

WADA je saopštila da trenutno postoji nedovoljno naučnih dokaza o dužini dejstva leka i zadržavanja u krvi.

„Kao rezultat toga, teško je bilo zaključiti da li je sportista možda uzeo supstancu pre ili nakon 1. januara, kada je ona postala ilegalna. Pod ovim uslovima, WADA smatra da je možda postojala mogućnost da sportista nije prekršio pravila“, navodi se u saopštenju, koje je prosleđeno i internacionalnim federacijama i nacionalnim savezima.

Ova odluka WADA daje malu šansu i sportistima koji su pali posle 1. marta, ukoliko se daljim ispitivanjima utvrdi da meldonijum može da „stanuje“ u organizmu i duže od dva meseca.

WADA je meldonijum uvrstila na listu zabranjenih supstanci od 1. januara ove godine, a sportisti su o toj odluci obavešteni tokom jeseni prošle godine. Kako se meldonijum može duže vreme zadržati u organizmu, WADA je odlučila da ublažiti sankcije.

Prisustvo meldonijuma u organizmu prvenstveno je pogodilo ruske sportaše, ruski ministar sporta Vitalij Mutko nedavno je izjavio kako je 40 ruskih sportista bilo pozitivno na taj preparat.

„Rusko ministarstvo sporta pozdravlja odluku WADA-e koja pokazuje želju za razumevanjem situacije, a ne striktno držanje pravila. Oni su spremni da istražuju koliko dugo se meldonijum zadržava u organizmu, pa su pokazali kako su objektivni u borbi protiv dopinga“, stoji u Mutkovoj reakciji na WADA-inu objavu.

Najpoznatije „žrtve“ meldonijuma bile su bivša prva teniserka sveta Marija Šarapova, kao i plivačica Julija Jefimova, kojoj bi to bio drugi pozitivan nalaz zbog kojeg joj preti doživotna zabrana nastupa.

Predsednik Ruskog klizačkog saveza Aleksej Kravcov izjavio je kako bi prema odluci WADA-e automatsko pravo nastupa ponovo stekli petorostruki svetski prvak Pavel Kuližnikov i olimpijski prvak u „short tracku“ iz Sočija 2014. Semen Elistratov.

„Njih dvojica bi trebala da budu amnestirana zbog količine meldonijuma pronađenih u njihovim uzorcima. Nisu krivi kao što smo mi i tvrdili ranije. Ovo je naravno dobra vest, ali još uvek veliki oblak sumnje visi nad čitavim slučajem“, izjavio je Kravcov, a prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

anti dopingMarija Šarapovameldonijum
Komentari (0)
Dodaj komentar