Puls srca fudbalera 175 u minutu

Tokom jedne fudbalske utakmice fudbaler trči u proseku oko 60 do 65 minuta, a njegov puls iznosi izmedju 170 i 175 u minutu, procena je stručnjaka.

Prema proceni stručnjaka sa specijalizovanog portala „physic football“, puls može da skoči i na 200 otkucaja, u zavisnosti od intenziteta utakmice. Procena je i da prosečan profesionalni fudbaler ostvari oko 50 do 55 duela, na zemlji i vazduhu, izmedju 25 i 40 skokova i dva do osam obaranja protivnika tokom odbrambenih zadataka. U isto vreme, na svakih jedan do šest sekundi, fudbaler istrči sprint ili izvrši sličnu intenzivnu fizičku aktivnost.

Kako se navodi, brojke mogu da variraju u zavisnosti od pozicije na kojoj fudbaleri igraju, taktike trenera, da li je utakmica kod kuće ili na strani, stvarne fizičke spremnosti pojedinca. Izračunato je i da prosečno golman istrči 5,3 kilometara po utakmici, bekovi 10,43, štoperi 10,67 kilometara, zadnji vezni 11,57, ofanzivni vezni 12,3, a napadači oko 11 kilometara.

Od ukupnog broja pretrčanih kilometara, na veoma intenzivno trčanje odnosi se tek 7,5 odsto, dok je 24 odsto vremena deo koji fudbaler trči u intenzivnom nivou. Čak 67,8 odsto je period blagog trčanja, ili čak hodanja po terenu.

Fudbal je igra u kome je trčanje ključan faktor, ali ono nije jednolično. Reč je o seriji eksplozivnih serija i situacija, u kom su presudni fizički kvaliteti kao što su brzina, mišićna snaga i sposobnost brzog oporavka izmedju dve serije sprintova ili drugih aktivnosti na terenu, navodi se.

„Pre izlaska na teren stavim kapuljaču preko glave, smirim se potpuno i jedino što čujem u svemu onome što se oko mene dešava je moj puls. Čujem kako mi srce udara, pratim taj ritam i tako se pripremim za izazove koji slede“, rekao je fudbaler Bajerna iz Minhena Arjen Roben.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar