Roj Kin

Roj Kin (Roy Keane) rođen je 10. oktobra 1971. godine u gradu Kork, u Republici Irskoj. Od detinjstva je igrao fudbal, ali u početku su svi mislili da je netalentovan i gotovo da nije postojao klub koji ga je prihvatao.

Profesionalnu karijeru počinje sa 16 godina i igra u lokalnom klubu „Cobh Ramblers“. Posle dve godine, postaje najbolji igrač ovog kluba i ubrzo dobija ponudu da pređe u „Nottingham Forest“. To je i uradio. U svojoj prvoj sezoni postao je, sa samo 18 godina, stub ovog kluba i doveo ga do najvećih uspeha u deceniji.

Već sa 20 godina prvi put je zaigrao za prvi tim reprezentacije Republike Irske. Do danas je ostao prvotimac u ovoj reprezentaciji. U isto vreme kupuje ga „Mančester“ za 3,75 miliona funti. Već 12 godina igra u ovom klubu i do sada je sa njim osvojio sedam šampionskih titula, od čega su dve duple krune. Danas je kapiten i jedan od najvažnijih igrača „Mančestera“. Kapitensku traku je preuzeo od legendarnog Erika Kantone 1996. godine.

Prosto je neverovatno kakav pad u igri dožive i „Mančester“ i Republika Irska kada je on odsutan. Nekoliko puta kada je bio povređen, ti timovi se nisu mogli prepoznati.

U sezoni 1999/2000. Kin je proglašen za igrača godine od strane fudbalskih novinara i fudbalske asocijacije. Sa Irskom se tri puta plasirao u završnicu svetskih prvenstava. U Engleskoj je nekoliko puta proglašavan za najboljeg igrača Premijer lige.

Odigrao je preko 700 utakmica i postigao više od 100 golova, što i nije njegov osnovni zadatak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar