Seminar za unapređenje ženskog sporta, prisustvao Ružić

BEOGRAD – Institut za ženski sport organizovao je danas prvi seminar posvećen unapređenju ženskog sporta u Srbiji i uključivanju devojčica u sport.

Seminaru, koji je organizovan na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, putem pisanog govora iz Japana se obratila selektorka košarkašica Srbije Marina Maljkovića, osnivač Instituta za ženski sport, dekan Saša Jakovljević, kao i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Maljković istakla je da joj je čast da se obrati na eminentnom skupu, koji je kako kaže i okupljanje njehih starih prijatelja.

„Rezultati koje smo kao ženska košarkaška reprezentacija ostvarili ušli su u anale svetske košsarke i olimpijskog sporta.Ponosna na te veličanstvene domete, odlučila sam da svojoj državi u amanet podarim iste rezultate kroz politiku dugog delovanja u okviru Pokreta za žensku košarku Marina Maljkovic i Instituta za ženski sport. Za rekordno kratko vreme, omogućili smo hiljadama devojčica i devojaka da se bave svojim omiljenim sportovima i disciplinama, zaposlivši pri tome desetine vrhunskih stručnjaka od kojih su neki danas među nama“, poručila je Maljković.

Reč „prvi“ ukazuje na to da smo danas puni elana jasno implicirajuću da za jednim ovakvim forumom postoji nasušna potreba, istakla je Maljković.

„Međutim, tu dolazimo i do reci „kontinuirano“ koja je sa stanovišta mog proživljenog srpskog iskustva krajnje upitna. Srpski sport, uprkos neverovatnim dostignućima, nosi teško breme raznih diskontinuiteta. Na primer, mi nemamo kontinuirano ulaganje u sport. Sa retkim izuzecima poput ustanove u kojoj se danas nalazimo, mi ne ostvarujemo kontinuitet ni na polju edukacije. Moja želja je da se kroz Institut za ženski sport pomire ta dva za Srbiju teško spojiva pojma – inovacija i trajnost“, zaključila je Maljković.

Ministar Branko Ružić istakao je da mu je velika čast što u ime ministarstva i Vlade afirmiše sve ono što rade zajedno sa Institutom za ženski sport.

„Za svaki uspeh je važna lična posvećnost, entuzijazam, energija vizija. Drago mi je da smo napravili sinegiju između ministarstva i Instituta. Želim da se zahvalim ogranizatorima što imam priliku da se obratim. Drago mi je da krećete sa edukacijom za unapređenje ženskog sporta. Među edukatorima imamo sjajne pojedince kojima možemo da se ponosimo, Krajnja želja je da se što više devojčica posveti bavljenju sportu“, rekao je Ružić na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Ružić je istakao da je važno da se više devojiča posveti sportu, kao i koliko je važno da se obezbede prilike za bavljenje fizičkom aktivnošću.

„Drago mi je da ministarstvo tu, da je ta podška Institutu za ženski sport najmanju ruku kontinuirana i obezbeđena za neki dugi period“, kaže Ruzić.

Ministar je rekao je da je strateški cilj da se učini sve da populariše ženski sport.

„Bez edukovanih nastavnika i trenera ne možete očekivati ni sjajne rezuletate. Pozdravljam napore da se drži ovakav prvi semianr, jeste pionirski korak, ali siguran da je važan za budućonost“, zaključio je Ružić.

Među predavačima su bili profesori Vladimir Koprivica, Dušan Ugraković, Snežana Radisavljević Janić i doktorka Marija Pavlović, specijalsita kliničke psihologije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar