Skandal na EP: Fudbaleri Hrvatske igrali sa ustaškim grbom

Fudbalska reprezentacija Hrvatske na četiri utakmice Evropskog prvenstva igrala je sa pogrešnim grbom na dresu, piše portal Indeks.

Hrvati su nosili dresove na kojima je bela boja na prvom mestu u šahovnici, što je grb koji su uveli Ante Pavelić i ustaše 1941. godine, kao i da je iz upotrebe uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboracionisti poraženi u Drugom svetskom ratu.

Na zvaničnom hrvatskom državnom grbu prvo polje je crveno.

Dodaje se da je za vreme SFRJ Socijalistička Republika Hrvatska koristila grb sa prvim crvenim poljem, koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske.

Fudbaleri Hrvatske juče su završili nastup na Evropskom prvenstvu porazom od Španije u osmini finala posle produžetaka 5:3.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Evropsko prvenstvofudbalHrvatska reprezentacija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • bambi

    I Obrenovici su imali sahovnicu. Pogledajte na primer na zgradi bivseg svetosavskog doma u Cara Dusana 13. I dan danas stoiji.

  • ANDREJ

    Skoro nisam procitao nesto primitivnije,nego sto je kritika,da li je na dresu hrvatskih nogometasa,prva kocka bele ili crvene boje. To bolesno potsecanje na ustase,vec postaje opsesija bolesnih nacionalista,koji hrvatske izvanredne nogometase,stalno filtrira kroz sito politikanstva.To su stare balkanske „igre“ polu pismenih nacionalista,kojima su hrvati i Hrvatska,trn u oku zlobnih posmatraca…….