Taribo Vest

Taribo Vest rođen je u Lagosu (Nigerija), 26. marta 1974. godine. S obzirom na to da afrički fudbaleri u svetu nisu naročito popularni, ovaj igrač se u svetskoj javnosti pojavio tek 1998. godine na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Francuskoj. Naime, reprezentacija Nigerije napravila je veliki uspeh na prethodnom Svetskom prvenstvu, na kom Taribo nije učestvovao, tako da su 1998. godine sve oči bile uprte u ovu reprezentaciju, a među njenim igračima nije bilo teško primetiti momka sa karakterističnom frizurom, koji uz to i veoma dobro igra.

Od 1995. do 1997. godine Taribo Vest je igrao u francuskom Okseru, da bi 1997. godine prešao u Inter. U ovom klubu je igrao do 2000. godine, a potom odlazi na kratko u Milan pa, posle polusezone, prelazi u Derbi. I u ovom engleskom klubu je igrao samo u toku jedne poslusezone, a posle toga je prešao u Kajzerslautern. U Kajzerslauternu je ostao do kraja 2002. godine, a danas je igrač beogradskog Partizana.

Odlične igre prikazao je u nacionalnoj selekciji na dva svetska prvenstva, u Francuskoj i Japanu, kao i u okviru dva afrička fudbalska kupa. Takođe, odlično je igrao i u italijanskoj i engleskoj ligi, zbog čega je krajem devedesetih godina bio jedan od najskupljih odbrambenih igrača.

Nije imao naročite sreće sa osvajanjem titula, ali je imao prilike da igra u veoma važnim utakmicama, kako u reprezentaciji, tako i u klubovima. Dva puta je bio izabran za najbolji tim Afrike, a 1997. je bio najbolji odbrambeni igrač na Afričkom prvenstvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar