Tenis ograničen na 40 minuta: Budućnost ili radikalna promena?

U Nici počinje tenisko takmičenje s radikalno novim pravilima koja nemaju previše veze s klasičnim tenisom, piše Jutarnji list.

Inicijator novog takmičenja nazvanog Ultimate Tennis Showdown (UTS) je Patrik Moratoglu, trener Serene Vilijams, koji će tokom pet nedelja u svojoj akademiji imati desetoricu igrača koji će igrati u formatu svako sa svakim. Vodeća imena su Cicipas, Gofin, Gaske, Per, Lopez i Tim.

Umesto standardnog načina bodovanja, UTS se igra po četvrtinama od 10 minuta, nema brejk lopti, svako servira dvaput i tako naizmenično. Štoperica između poena odbrojava 15 sekundi. Kad iscuri 10 minuta, četvrtinu osvaja igrač s više osvojenih poena. U slučaju izjednačenja, igra se odlučujući poen, a ako je na kraju meča 2-2 u četvrtinama, igra se tzv. sudden death, produžetak u kojem svako servira po jednom, a pobedu odnosi prvi igrač s dva uzastopno osvojena poena.

Tokom četvrtina dozvoljen je po jedan tajm-aut za razgovor s trenerom – coaching.

„Uveli smo sve ovo jer osećam da je potrebno reinventirati tenis. Teniski meč je ekstremno spor, poput maratona. Moraš sesti, naručiti sebi jelo i onda ga gledati tri sata, ako ne i duže. A ako to kažeš 15-godišnjaku ili 20-godišnjaku, zaboravi“, kaže Moratoglu koji je, piše Jutarnji list, uveren da će nova pravila biti dobro prihvaćena i da će igrači u ovako ubrzanom formatu pokazati više emocija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ograničenjepromenatenis
Komentari (0)
Dodaj komentar