Trka Mira u BGD, Preković unela baklju u Skupštinu

BEOGRAD – Globalna sportska manifestacija posvećena miru, harmoniji i prijateljstvu među ljudima i narodima sveta „Trka mira“ trenutno prolazi kroz Srbiju, a danas su trkači stigli u Beograd.

Baklju koja simbolizuje ljudske težnje za mirnijim i srećnijim svetom, prelazeći iz ruke u ruku i povezuje ljude sa željom da u svetu vladaju mir, ljubav, sklad i jedinstvo, simbolično, u Narodnu skupštinu Srbije unela je olimpijska šampionka u karateu Jovana Preković.

Trkače je dočekao poslanik Vladimir Marinković, koji je poželeo dobrodošlicu prijateljima i partnerima, prvenstveno olimpijki Jovani Prekoviću, ali i trkačima iz više zemalja sveta.

„Ovo je već tradicionalni događaj za našu državu, odakle se šalje lepa humanitarna poruka mira, koja je posebno važna danas jer se ceo svet nalazi u krizi. Mislim da ćemo uspeti da zajednički doprinesiemo i da region i svet budu stabilniji“ izjavio je Marinković i zahvalio se predsedniku Skupštine Ivici Dačiću na podršci.

Predsednik Trke za Evropu Nikolas Vilijam Janković zahvalio se na prijemu u Narodnoj skupštini Srbije.

„Kao što je rekao naš osnivač Šri Činmoj mir je u srcu svake osobe na ovom svetu i vizija Trke mira je da se pokaže pno što je u njihovom srcu i ovom baklkom šaljemo poruku mira. U Beogradu se reke Sava i Dunav ujedinjuju i pokazuju jediinstvo, od reka smo naučili da se kreću, a mi pratimo njihov tok“, rekao je Janković.

Predsednik Trke mira za Srbiju Predrag Knežević zahvalio se na podršci zahvaljujući kojoj uspevaju da pošalju poruku mira, ljubavi i prijateljstva.

„Trčimo jer verujemo da u miru i harmoniji možemo da izgradimo bolji i srećniji svet od ovog u kojem živimo. Mi želimo da mir suvereno zavlada ovim svetom i raduje me što prepoznajem tu težnju u našoj zemlji i da zajedno sa svim dobronamernim ljudima učestvujemo u izgradnji tog sveta“, istakao je Knežević i uručio medalju „Trke mira“ poslaniku Marinkoviću.

Ove godine „Trka mira“ prati tok Dunava koji je proglašen „Rekom mira“ u sklopu međunarodnog projekta podunavskih zemalja.

Trku su u Srbiji podržali Narodna skupština Republike Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Trka je startovala u Nemačkoj kod Švarcvalda i završiće se kod Crnog mora.

Trkači su u Srbiju ušli pre tri dana, prošli si kroz Bačku Palanku, Novi Sad, Sremske Karlovce, Inđiju, Staru Pazovu i Novu Pazovu, a posle Beograda nastavljaju dalje kroz Grocku, Smederevo, Požarevac, Kostolac, Veliko Gradište, Golubac, Donji Milanovac, Kladovo i Negotin, sve do 2. jula kada stižu do Bugarske.

Trku mira je 1987. godine osnovao Šri Činmoj, sportista, filozof, slikar i pesnik koji je život posvetio unapređenju ideala svetskog mira i svetske harmonije i do sada su učesnici ove trke prošli kroz više od 150 zemalja sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar