Udovičić: Nastavljamo podršku volonterskom radu mladih

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je u Sremskim Karlovcima da je ove godine država finansirala rad 30 volonterskih omladinskih kampova širom Srbije i naglasio da će ta podrška biti nastavljena.

„Srbija je jedna od tri zemlje u Evropi koja finansira volonterske kampove mladih“, rekao je Udovičić novinarima prilikom posete Ekološkom centru „Radulovački“ i Omladinskom volonterskom kampu „Sačuvajmo rit“ na levoj obali Dunava u Koviljsko-petrovaradinskom ritu.

Ministarstvo je lane finansiralo delatnost 11 takvih kampova, a kako je ove godine taj broj gotovo tri puta veći, to govori o tome da država nastoji da podstiče volonterski rad mladih, istakao je ministar i dodao da na taj način mladi i njihovi vršnjaci iz drugih zemalja pomažu lokalnim samoupravama ali i druže se i uče jedni od drugih.

„Puno mi je srce kad vidim ovu energiju i koliko je toga dobrog urađeno uz skromna finansijska sredstva“, rekao je Udovičić posle razgovora sa mladima koji u okviru tog kampa uređuju priobalje, obeležavaju staze za posetioce i adaptiraju kućicu za posetioce.

Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo i posetom Ekološkom centru „Radulovački“, koji je ovih dana dobio licencu „Evropski omladinski centar“, naglasivši značaj delovanja mladih Srbije u zaštiti životne sredine.

Ekološki centar „Radulovački“, pri Pokretu gorana Vojvodine, domaćin je dva omladinska kampa, rekao je njegov menadžer Nikola Blagojević i precizirao da na uređivanju i zaštiti dela Koviljsko-petrovaradinskog rita trenutno radi 20 mladih iz Srbije i još nekoliko evropskih zemalja.

U Ekološkom centru „Radulovački“ edukuju se građani svih uzrasta iz različitih oblasti, sa posebnim akcentom na mlade i na temu zaštite životne sredine.

Taj centar od 1. januara ove godine, do 1. januara 2018. godine, nosiće prestižnu oznaku kvaliteta Saveta Evrope – „Evropski omladinski centar“.

Omladinski kamp „Sačuvajmo rit“ deo je projekta „Nacionalni volonterski program mladih 2015 – volonterski kampovi“, koji se realizuje u okviru programa „Mladi su zakon“.

Cilj kampa je unapređenje ekoturističke ponude Sremskih Karlovaca, kroz izgradnju infrastrukture i povećanje vidljivosti lokaliteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kampVanja Udovičićvolonteri
Komentari (0)
Dodaj komentar