Udovičić potpisao ugovore sa samoupravama na Dan mladih

BEOGRAD – Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, na Međunarodni dan mladih, potpisao je danas ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava i udruženjima za realizaciju 66 projekata usmerenih ka ostvarivanju svih devet ciljeva Nacinalne strategije za mlade.

Ministarstvo omladine i sporta obezbedilo je preko 143 miliona dinara za ove projekte kojima će biti obuhvaceno preko 38.000 mladih, usmerene ka stimulisanju različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva za preko 8.700 mladih.

„Kada pričamo o omladinskoj politici meni je važno da o njoj ne pričamo samo danas na Dan mladih. Želim da čestitam Međunarodni dan mladih svim mladima i svima onima koji se bave pitanjem boljeg položaja mladih u našoj zemlji“, rekao je Udovičić novinarima posle potpisivanja ugovora.

On se zahvalio svim partnerima na pomoći da u prethodnih pet godina budu bolji režultate, pre svega oko položaja mladih u Srbiji.

„Prvenstveno mislim na našse i međunarodne partnere, ali i organizacije koje se bave omladinskom politikom, lokalnim samoupravama i svim mladim koji volontiraju. Isto tako i svima onima koji svakodnevno preuzimaju odgovornost da daju dodatnu vrednost na lokalu i da omoguće kvalitetnije i bolje sprovođenje vremena mladih, ali kroz ovakve projekte obuke da omogućemo ljudima da budu obučeni i spremniji na tržištu rada, da doprinose razvoju svojih loklnih samouprava“, rekao je Udovičićh i objasnio koliko će mladih biti obuhvaćeno ovim projektima.

„Želim da naglasim da će kroz ovih 66 projekata proći preko 38.000 mladih. Preko 8.700 mladih će proći kroz neke vidove obuke kada je reč o zapošljavanju. Želja nam je da stojimo iza toga i da minimum 10 odsto tih mladih dobiju stalno zaposlenje kao kroz projekat Zrenjanina, gde su se mladi ljudi zaposlili i ostali u svojim lokalnim samoupravama. Tako su zasnovali svoje porodice i na taj način su poslali jasnu poruku svojim vršnjacima“.

Udovičić je istakao da su pomaci u omladinskoj politici u prethodnih pet godina napravljenji veći broj stipendija i veća sredsta davanja kroz Fond za mlade talente, ali i kroz konkretnije praćenje i realizaciju projekata.

„Želimo da kroz te projekte i sredstva, ali i taj rad, dođu do mladog čoveka i da oni imaju za efekat da mlad čovek oseti poboljšanje u svojoj lokalnoj samoupravi, ali i na ličnom primeru. To je naš zajednički cilj, kao i da imamo što veći broj kancelarija za mlade i veći broj organizacija koje se bave omaldinskom politikom. Ono što je zabrinjavajuće što iz svih regiona Srbije nemamo mlade koji konkurišu i koji žele da se bave omladinskom politikom. Na današnji dan naš je čilj da ohrabrimo mlade da se bave omaldinskom politikom i da preuzmu stavri u svoje ruke i da oni budu ti idoli na loklanom nivou i koji će nas povući i dati nam jasan signal u kom pravcu treba da idemo“, zaključio je Udovičić.

Fond za mlade talente na godišnjem nivou podrži preko 3.400 najboljih srednjoškolaca i studenata.

Kroz ostale projekte, usmerene ka realizaciji ciljeva Nacionalne strategije za mlade skoro 100.000 će biti uključeno u aktivnosti koje promovišu zdrave i bezbedne stilove života i kvalitetno provodenje slobodnog vremena.

U cilju podsticanja volonterizma i aktivnog učešca mladih u društvu, u programu „Mladi su zakon“ učestvovaće preko 1.400 volontera koji će pokloniti oko 50.000 volonterskih sati u unapredenje 150 lokalnih zajednica u Srbiji.

U predhodnom periodu preko Fonda je dodeljeno skoro 28.000 nagrada i stipendija u ukupnom iznosu od preko 7,5 milijardi dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Izvuce se ovaj iz svih onih afera. Al najsmesnije je sto glumi facu, kao on se zalaze za ovo ono, on uradio ovo ono, itd. Sacuvaj me Boze.