Vilander okrenuo ploču: „Da postoji svetski rekord u tenisu, Đoković bi ga držao“

Mats Vilander osvrnuo se na nedavni istorijski uspeh Novaka Đokovića i otkrio koji su, po njemu, najveći aduti srpkog tenisera, kao i svoja predviđanja pred poslednji Grend slem sezone.

Legendarni švedski teniser, sada komentator „Jurosporta“, iz više uglova posmatra najbolju tenisku eru u istoriji, ne samo kroz broj pehara na četiri najveća turnira.

– Naravno da je sada sve u brojkama, a one glase 20, 17 i 13, dakle Rodžer je najbolji. Dok su sva trojica i dalje aktivni, to će biti jedino merilo. Ali, videćemo kakav će bilans biti za tri godine. Šta ako budu sasvim izjednačeni ili neko ima samo jedan više? Hoće li to biti presudna stvar?

Posle osvajanja Sinsinatija, Novak je kompletirao zlatni masters, ali to Vilander smatra da to nije trenutno najveći adut Đokovića.

– Drugi put u karijeri je obnovio trku za Rafom i Rodžerom. U prošlosti je već bio iza njih, stigao ih i prestigao. Ako to uradi dva puta, ima velike šanse da se smatra najboljim. Dovoljno je da osvoji sad Ju-Es open i dva slema u 2019. Eto ga opet u trci. Da, svi viču „vau“ kada Federer pogodi volej, impresionirani su brzinom Nadalovih vinera. Ali, Rodžer završava karijeru, Rafa je isto stariji i fizički je njegova igra mnogo zahtevnija. Nole je taj koji verovatno poslednji ostaje na terenu.

– Da postoji svetski rekord u tenisu, Đoković bi ga držao. Prvi je to ostvario Rod Lejver sa kalendarskim slemom. Novak je postavio drugi, jer je u jednom trenutku držao sve četiri titule, ali na svim podlogama – podseća Vilander da je legendarni Australijanac slavio 1969, kada su se Ju-Es open i Melburn igrali na travi.

Što se rivalstva sa Rodžerom i Rafom tiče, ovo je ono što izdvaja Novaka.

– Savladao je obojicu više puta na njihovim omiljenim podlogama i trenutno je jedini igrač koji ima pozitivan skor sa dvojicom najvećih. Novak nema najjače servise, najbolje voleje, strašan forhend, ali nema ni greške u njegovoj igri. Nije fizički jak kao Nadal, ali je elastičniji, pokretljiviji, fleksibilniji. Nema udarce od kojih zastaje dah kao Federer, ali ima preciznost. Ima sve u dovoljnoj meri dobro.

Jaka leđa su ono što je, po Viladeru, imalo presudni uticaj na Novakov veliki povratak na Vimbldonu i u Sinsinatiju.

– Nije to ono „sam protiv sveta“. Ali, opet ima stav „Ja sam taj, ja sam šampion, mene gledajte“. Ne samo on, nego i ceo njegov tim, porodica. Svi su u tome 100 odsto, sad ima jaka leđa. Žena, dvoje dece, posao… Niko ne može sve vreme da bude dobar u te tri stvari. Na prvom mestu mu je bilo da bude otac i suprug, pa je njegov tenis najviše patio. Ali, slika njega sa peharom Vimbldona na terenu, a Jelene i sina u loži je dokaz da je pronašao balans.

Vilander vidi samo dva favorita na US Openu, a što se mlađih igrača tiče, izdvajaju se njih nekoliko, koji nemaju mnogo šansi dok terenima vladaju ‘matorci’.

– Rafa i Novak, ne bih Rodžera svrstao u istu kategoriju. Đoković se nije skroz vratio, ima tu još prostora za napredak. Najčudnije je to što je sada 2018, a i dalje pričamo o „matorcima“. Još je glavna tema ko je GOAT. Nema novih klinaca. Siguran sam da će u nekom trenutku Zverev i Kirjos zavladati, ali to neće biti pre odlaska trojice najboljih. Možda Cicipas, Šapovalov ili Rubljev uđu u polufinale i naprave iskorak. Ne treba da žalimo što ne dolaze novi šampioni, uživajmo u najjačoj teniskoj eri ikada.

(Novosti)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Mats Vilandernovak djokovic
Komentari (0)
Dodaj komentar