AFA: Prvi hakaton za devojčice

BEOGRAD – Danas je u Legatu Čolaković-Zorić u Beogradu počeo prvi hakaton za devojčice koji Asocijacija za afirmaciju žena (AFA) sprovodi u saradnji s Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Telenorom sa ciljem da doprinese promociji i većem interesovanju devojčica za prirodne nauke i profesije budućnosti.

Kako se navodi u saopštenju Afe, u takmičenju će učestvovati 50 devojčica iz cele Srbije raspoređenih u 10 timova. Sa učesnicama će zajedno raditi mentorke iz različitih kompanija i kroz praktičan rad će pokušati da dođu do najinovativnijih rešenja za smanjenje rodnog jaza u nauci i tehnologiji.

Proglašenje pobedničkog tima biće 24. septembra u bašti hotela Metropol.

Partner Hack#teen projekta, kompanija Telenor, podržava i inicira projekte koji kreiraju digitalna rešenja, sa jasnim ciljem prevazilaženja aktuelnih društvenih izazova Srbije, dodaje se u saopštenju.

Hack#teen – prvi hakaton za devojčice, predstavlja deo inicijative More girls in STEM koja radi na osnaživanju i inspirisanju narednih generacija devojčica i devojaka u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike kako bi bile pođednako zastupljene u tehnološkim poslovima budućnosti i učestvovale u kreiranju nove, digitalne civilizacije.

Problem koji je i Telenor prepoznao jeste da neiskorišćavanje ovih mogućnosti može dovesti do velikih razlika i digitalne diskriminacije, jer će 50 odsto poslova koje danas obavljaju žene u narednih pet godina preuzeti veštačka inteligencija, prema prognozama sa prošlogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar