Agencija za zaštitu životne sredine SAD objavila predlog o smanjenju emisija CO2

VAŠINGTON – Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) predložila je danas značajno smanjenje emisije štetnih gasova za nove automobile i kamione do 2032. godine, što bi moglo značiti da će u narednoj deceniji dva od svaka tri nova prodata vozila biti na električni pogon.

Kako navodi Rojters, ukoliko ovaj predlog bude usvojen, to će biti najradikalniji plan za smanjenje emisija štetnih gasova iz vozila do sada, pošto će zahtevati smanjenje prosečnog zagađenja za 13 odsto godišnje i smanjenje projektovanih prosečnih emisija za 56 odsto u odnosu na zahteve predviđene da budu ispunjeni 2026. godine.

EPA predviđa da će pravila za modelske godine od 2027. do 2032. smanjiti za više od devet milijardi tona emisije ugljen-dioksida (CO2) do 2055. godine, što je ekvivalent više od dva puta ukupnih emisija CO2 u SAD prošle godine.

Predlog je ambiciozniji od cilja koji je predstavio predsednik SAD Džozef Bajden za 2021, koji podržavaju proizvođači automobila, a kojim je predviđeno da 50 odsto novih vozila do 2030. budu električna vozila (EV) ili hibridi.

Sindikat Ujedinjenih radnika automobila, koji je ranije upozoravao na gubitak radnih mesta zbog prelaska na električna vozila, rekao je da će razmotriti predlog EPA.

„Nema dobrog razloga zašto proizvodnja električnih vozila ne može da bude ‘kapija srednje klase’, što su automobilski poslovi bili za generacije sindikalnih radnika u automobilskoj industriji. Ali prvi znaci koje dobijamo od ove industrije su zabrinjavajući. Prisiljavanje radnika da se odlučuju između dobrih poslova i zelenih poslova je pogrešan izbor“, saopšteno je iz tog sindikata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar