Akcionari Londonske berze glasali za spajanje

Akcionari Londonske berze (LSE) odobrili su danas planirano spajanje s Nemačkom berzom (Deutsche Boerse).

Dve berze ranije ove godine su dogovorile spajanje vredno 24 milijarde evra, ali je glasanje na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU doveo u pitanje kako će dogovor biti sproveden, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Predsednik LSE-a Donald Brajdon zahvalio je akcionarima na „snažnoj podršci“, pošto je 98,9 odsto njih glasalo za spajanje.

LSE je saopštila da će dogovor o spajanju s Nemačkom berzom svakako doneti zaradu akcionarima.

Odluka o izlasku Velike Britanije iz EU dovodi u pitanje dogovor, pošto su nemački regulatori prošle nedelje saopštili da sedište nove kompanije možda neće biti u London kako je planirano.

Kompanije Londonska berza i Nemačka berza su posle referenduma o Bregzitu saopštile da rezultat glasanja ne uitiče na „uverljive razloge za spajanje“.

Šef Nemačke berze Joakim Faber je rekao da je odluka na referendumu još više istakla značaj za održanje i jačanje veza Velike Britanije i Evrope.

Akcionari Nemačke berze bi trebalo da glasaju o dogovoru o spajanju 12. jula, a kompanije se nadaju da će zaključiti ugovor početkom 2017. godine.

Londonska berza i Nemačka berza, koja je vlasnik berze u Frankfurtu, krajem februara su objavili da su u pregovorima o spajanju, što je treći put od 2000. da dve velike evropske berze razmatraju spajanje.

Londonsku berzu razmatrala je da kupi i kompanija Internešnaleksčejndž (InternationalExchange), vlasnik Njujorške berze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar