AmĆam zabrinuta zbog zakona o platama na Kosovu

PRIŠTINA – Američka Privredna komora na Kosovu izrazila je danas zabrinutost zbog kosovskog zakona o platama i povećanja budžetskih rashoda za plate.

Komora je u saopstenju ponovila svoj stav da dalji rast plata u javnom sektoru povećava razlike u nivoima plaćanja između javnog i privatnog sektora na štetu privatnog sektora, koji je ujedno i stub budžeta ekonomskog razvoja, objavio je prištinski list „Zeri“, a prenosi RTK2 .

„Privredna komora SAD na Kosovu smatra da su mere poput ovih koje ne uzimaju u obzir privatni sektor, u suprotnosti sa ciljevima za osnaživanje privatnog sektora i podsticanja investicija. Povećanje plata u javnom sektoru je direktan udarac na privatna preduzeća, posebno za krhki proizvodni sektor, ali i za porast direktnih stranih investicija, jer se radna snaga više ne može promovisati kao prioritet na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Dalje se kaže da zakon o platama ugrožava finansijsku stabilnost zemlje, „zbog enormnog povećanja troškova za plate i socijalne šeme, na štetu kapitalnih investicija, kao i zbog rizika za produbljivanje budžetskog deficita“.

„Donošenje odluka sa dugoročnim posledicama, pod pritiskom, bez inkluzivnog dijaloga uključujući i predstavnike privatnog sektora, podriva perspektivu održivog razvoja zemlje“, navodi se dalje u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar