Američke firme zadovoljne ulaganjem Srbije u infrastrukturu

BEOGRAD – Vlada Srbije je okrenuta širenju biznisa i ekonomske saradnje i davanju podrške komapnijama, a Srbija je danas najotvorenija zelja u Evropi, jer samo u nju možete da uđete bez vize iz svih krajeva sveta, što je fenomenalna prilika za biznis, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović na sastanku sa članovima Američke privredne komore u Srbiji.

„Priotiret Vlade je Otvoreni Balkan. Ako je EU model i ako su najveće dobiti EU promet ljudi i roba i jedinstvena valuta, zašto to ne bismo to imali na Balkanu umesto da prolazite kroz nekoliko graničnih procedura“, rekao je Momirović.

Dodao je da su mnoge američke komanije ovde raširile svoje poslovanje i naveo konzorcijum Behtel-Enka koji gradi Moravski koridor kao dobar primer.

Miomirović je naglasio da je američko-turski konzorcijum doneo najmoderniju tehnologiju u infrastrukturi i vodi najveće gradilište od 87.000 gradilišta koliko ih trennutno ima u Srbiji.

„To je ono što je podržalo ovakav rast u ovako teškim vremenima, najizazovnijim za Evropu u poslednjih 50 godina. Dok drugi i dalje tumaraju, pokrenuli smo ogroman obim investicija i zadržali smo vodeću poziciju u ovom delu Evrope“, rekao je Momirović.

Istakao je da infrasturktura i građevinarstvo nisu suština, već preduslovi koje Vlada stvara da bi biznismeni mogli da šire proizvodnju i zapošljavaju ljude.

„Nema boljeg perioda da gradite infrastrukturu nego krizini period. Mi smo se jako dobro snašli i na kraju ćemo izaći kao zemlja potpuno izgrađene infrasrukture. Gradimo 1.200 kilometara autoputeva i železnice i zato biznismeni dobijaju uslove da šire svoje poslovanje. Dugo su građani trpeli nzak standard, vreme promena je došlo“, zaključio je Momirović.

Predsednik Američke privrede komore u Srbiji Zoran Petrović
primetio je da poslednjih godina država veoma mnogo ulaže u infrastrukturu, što podstiče biznis.

„To gura ekonomski rast koji će ove godine biti visok i dinamičan i stvari idu u zaista dobrom pravcu. Na srednji rok se očekuje rast u proseku 4,5 i pet odsto i biće pre svega vođen rastom investicija države i privatnog sektora. Sa sadašnjim nivoom direktnih stranih investicija Srbija je jedan od lidera u ovom delu Evrope“, ocenio je Petrović.

Dodao je da će rast investcija u infrastrukturu dati ključni podsticaj rastu građevinske indistrije, što će se preliti i na druge sektore.

„Želim da vam čestitam u ime komore na jako dobrim rezultatima koje ste postigli u ovim izazovnim vremenima i ohrabrujemo vas da tako nastavite u narednom periodu uz našu pomoć“, rekao je Petrović.

On je naveo da vlasnicima američkih kompanija koje posluju u Srbiji prenosi pozitivne utiske o dinamici i obimu poslova koji se izvode u građevinarstvu, a posebno na poslovima u kojima učestvuju američke kompanije.

Ambasador SAD-a u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da trgovinski i ekonomski pdnosi Srbije i SAD jačaju.

Naveo je da su za poslovanje važni dobro uređen i jasan katastar žemljišta i razvijen sistem za odlaganje otpada takođe važni za poslovanje.

Godfri je rekao da Srbija ulaže velika sredsta u infrastrukturu što zemlji i regionu daje podsticaj za ekonomski rast.

„Nedavno sam posetio Moravski koridor. Zadivio me je postignutu napredak uprkos mnogim izazovima u pandemiji. Autoput će povezati preko pola miliona ljudi, a digitalno preko optičkog kabla Srbiju sa svetom. To će biti podsticaj za 20.000 malih i srednjih preduzeća u tom delu Srbije“, rekao je ambasador Godfri.

On je pozvao ministra Momirovića na dalje širenje saradnje na bazi Sporazuma dveju zemlja o razvoju infrastrukture, dodavši da bi voleo da još američkih kompanija dođe u Srbiju da razvija luke i aerodrome kao i postrojenja za preradu otpadnih voda.

„Ako radimo zajedno možemo privući još američkih kompanija da ulažu i podele svoju tehnologiju sa srpskim partenerima i da Srbija bude i dalje veoma značajna zemlja na Balkanu i u regionu“, rekao je Godfri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar