Američki BDP pao za 1,4 posto na početku godine

VAŠINGTON – Bruto domaći proizvod SAD-a je neočekivano pao u prvom kvartalu 2022. godine za 1,4 posto na godišnjem nivou, što predstavlja nagli zaokret ekonomije koja je lani imala najbolje rezultate od 1984, izvestilo je danas američko Ministarstvo trgovine.

Uprkos razočaravajućim podacima, statistički izveštaj je na Vol Stritu naišao na mlak ođek, pri čemu su akcije i prinosi na obveznice uglavnom zabeležili rast, izveštava CNBC.

Američki privredni pad je delom rezultat nekih faktora koji će se, prema mišljenju ekonomista, verovatno preokrenuti kasnije tokom godine, što uliva nadu da SAD mogu da izbegnu recesiju, dodaje američki medij.

Širenje zaraze omikron soja korona virusa na početku godine sputalo je privredne aktivnosti širom sveta, a inflacija, koja je skočila do nivoa koji nisu zabeleženi od ranih 1980-ih, i ruska invazija na Ukrajinu takođe su doprineli ekonomskom padu.

Na negativan ekonomski rezultat uticalo je i usporavanje privatnih ulaganja u zalihe, koje je bilo pokretač rasta u poslednjem delu drugog polugodišta 2021. Ostali faktori koji su imali restriktivan efekat na rast BDP-a potiču od slabijeg izvoza i državne potrošnje na saveznom i lokalnim nivoima širom SAD, kao i od povećanja uvoza.

Potrošnja stanovništva se tokom prvog kvartala držala prilično dobro s rastom od 2,7 posto, uprkos pritisku inflacije. Spoljnotrgovinski deficit je srezao rast BDP-a za 3,2 procentna poena, pošto je uvoz znatno nadmašio izvoz.

Mada ekonomisti na Njujorškoj berzi i dalje uglavnom predviđaju da će SAD zaobići potpunu recesiju, rizici rastu, navodi CNBC.

Investiciona banka Goldman Saks daje oko 35 posto šansi u ovom trenutku za negativan privredni rast u ovoj godini. Dojče banka smatra da postoji šansa da „značajna recesija“ pogodi privredu SAD krajem 2023. i početkom 2024. godine, kao rezultat politike FED-a koja će morati da bude znatno oštrija nego što prognozeri trenutno predviđaju, kako bi se smanjila usijana inflacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar