Američki poslodavci zaposlili u julu 943.000 radnika

VAŠINGTON – Američki poslodavci su otvorili u julu daleko veći broj novih ranih mesta nego što se očekivalo, uprkos problemima s manjkom kadrova na tržištu radne snage i strahovanjima zbog širenja delta soja kovida-19.

Broj zaposlenih na platnim spiskovima u nepoljoprivrednom sektoru se povećao za 943.000 radnika u posmatranom mesecu, objavilo je danas američko Ministarstvo rada, prenosi CNBC.

Stopa nezaposlenosti je pala u julu na 5,4 posto sa 5,9 procenata u junu, prema podacima statističke službe nadležne za tržište rada u tom ministarstvu.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su da će u julu biti otvoreno 845.000 novih radnih mesta i da će stopa nezaposlenosti iznositi 5,7 odsto.

Agencija Rojters izveštava da su nakon objave ovih podataka skočili fjučersi u indeksnim korpama S&P i Dau DŽons na Vol Stritu.

Na trgovanju 8:34 časova ujutro po istočnoameričkom vremenu, industrijski indeks fjučersa Dau e-mini je porastao za 79 poen ili 0,23 posto, S&P 500 e-mini je napredovao za 5,5 poena ili 0,12 procenata, dok je tehnološki Nasdak 100 e-mini pao za 35,5 poena, ili 0,23 procenta.

Dolar takođe ojačao prema korpi šest glavnih valuta posle izveštaja Ministarstva rada, i prema poslednjim podacima sa valutnih tržiša dolarski indeks je porastao za 0,28 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar